Najnovije

JUŽNOAMERIČKA ZEMLJA PREDAJE RUSKU VOJNU OPREMU AMERICI: Odreagovala Moskva

Ambasada Rusije u Ekvadoru obavestila je vlasti te južnoameričke zemlje da bi slanje ruske vojne opreme u SAD bio neprijateljski korak, rekao je ambasador u Kitu Vladimir Sprinčan na TV kanalu Rusija 24.

Mi-17 (Foto: Holding "Vertoletы Rossii")

„Vlasti Ekvadora su upoznate sa stavom Rusije da Amerikanci ne moraju da šalju ovu opremu, pogotovo što su je nazvali starim gvožđem. Potrebna je onima koji znaju kako da rukuju opremom ruske proizvodnje (misli se na Ukrajinu. – prim. red.) , - i upozorili smo vlasti da bi to bio neprijateljski korak“, rekao je diplomata.

Ovako je prokomentarisao izjavu predsednika Ekvadora Danijela Noboe o njegovoj spremnosti da do kraja januara zameni staru rusku i ukrajinsku opremu za novu opremu iz SAD, vrednu 200 miliona dolara.

Kako je naglasio Sprinčan, diplomate prate razvoj situacije, ali je podsetio da je vojno-tehnička saradnja „prilično zatvorena oblast”.

"Štaviše, predsednik Ekvadora je saopštio mirovni stav svoje zemlje u vezi sa pecijalnom vojnom operacijom i sukobom u Ukrajini. A slanje ovog takozvanog "starog gvožđa" biće doprinos sukobu s jedne strane", nastavio je ambasador.

Time će vlada Noboe prekršiti svoj stav o neutralnosti i traženju mogućnosti za posredovanje između Rusije i Ukrajine, zaključio je Sprinčan.

Ekvadorske vlasti nisu precizirale kakvu opremu žele da razmene – vojnu ili civilnu. Poznato je da ta zemlja koristi sovjetske helikoptere Mi-171E i PVO rakete Igla, ali je transfer vojne opreme u treće zemlje obično zabranjen uslovima ugovora.

Lokalni mediji su pre godinu dana pisali da vlada bivšeg predsednika Giljerma Lasa razmatra prebacivanje ruske opreme u Ukrajinu, ali nisu usledile nikakve konkretne akcije. Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov je 2023. godine na sastanku sa ambasadorom Ekvadora u Moskvi Huanom Fernandom Holginom Floresom izrazio nadu da Kito neće snabdevati Kijev oružjem.

A kako za to vreme evropske zemlje odbijaju poslušnost Americi, pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube