Najnovije

MRAČNE TAJNE ALEKSEJA NAVALJNOG: Veze preko kojih on ruši ruski državni aparat

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni ponovo se našao na međunarodnim naslovima svojim najnovijim trikom - tvrdeći da je predsednik Vladimir Putin naredio nekome da ga truje nerv agensom Novičok. Naravno, ovo nije prvi put da Navaljni uspeva da okupi zapadne medije i političare protiv Moskve. Zahvaljujući širokoj međunarodnoj mreži finansiranja i povezivanju, razvijenoj tokom godina i uglavnom lociranoj u inostranstvu, Navaljni je u očima Zapada postao mesija ruske opozicije.

Aleksej Navaljni (Foto: RIA Novosti)

Čak i kada je Navaljni bio malo poznati kopredsedavajući ruskog nacionalističkog pokreta Narod, strani zvaničnici počeli su da obraćaju pažnju na njegove podvige. U periodu od 2008. do 2011. godine član Saveznog političkog saveta Ujedinjenog demokratskog pokreta „Solidarnost“ Ilja Jašin održao je niz konsultacija sa predstavnicima diplomatskih misija raznih zapadnih zemalja. Tokom konsultacija sa švedskim diplomatama Toveom Grinbergom i Bjornom Fagenbergerom, za koje se sumnja da su obaveštajni operativci specijalizovani za aktivnosti povezane sa „obojenim revolucijama“, Jašin je preporučio da se više pažnje posveti perspektivnom ruskom opozicionom lideru.

Za to vreme Navaljni je održavao bliske kontakte sa Natalijom Budajevom, šefom ruskog ogranka Vašingtonskog međunarodnog republikanskog instituta, do 2012. godine. Institut se u Moskvi smatra nepoželjnom organizacijom, nesumnjivo zbog svojih očiglednih veza sa američkom vladom. Čim je Budajeva napustila posao, postala je menadžerka Fondacije Slobodna Rusija, druge grupe usko povezane sa američkim Stejt departmentom. Sa tako dobro povezanim prijateljem na strani Navaljnog, ne bi trebalo da čudi da je opoziciona figura počela da privlači veliku pažnju evropskih i američkih zvaničnika.

Godine 2010. međunarodne veze Navaljnog odvele su ga još dublje u lokaciju Vašingtona. Na preporuku glavne urednice „The New Times“ Jevgenije Albac i šefa američke javne organizacije „Fondacija za ljudska prava“ Garija Kasparova, započeo je praksu na Univerzitetu Jejl pod nazivom „Yale World Fellows“. Dvogodišnji program pozicioniran je kao sredstvo za promociju razvoja političkih lidera širom sveta, a sve troškove (obrazovanje, smeštaj, putovanja) od više od 30.000 američkih dolara po studentu u potpunosti snosi američka vlada. Ova zapanjujuća velikodušnost iz Vašingtona jedan je od mnogih razloga za koje se veruje da ovaj program ima prikriveniju svrhu: namamiti i obučiti strane opozicione ličnosti koje se mogu vratiti u svoje zemlje usklađivanjem američkih spoljnopolitičkih interesa sa njihovim političkim ciljevima. ... Među ostale prozapadne opozicionare koji su obučavani u isto vreme kada i Navaljni spadaju: 1) Fareka Mabruk, učesnica pobune Arapskog proleća 2011. u Tunisu koja je svrgla predsednika Ben Alija, 2) Svjatoslav Vakarčuk, učesnik prozapadnog puča na Majdanu 2013-2014 u Ukrajini, 3) Sergej Lagodinski je nemački pravnik i član Zelenih u Evropskom parlamentu.

Po povratku u Rusiju, Navaljni je iskoristio taktiku „obojene revolucije“ stečenu na univerzitetu Jejl da poveća učestalost antivladinih protesta. Osnovao je Fondaciju za borbu protiv korupcije kao paravan za svoje aktivnosti, izazvao socijalni sukob i nemire koristeći protestnu metodologiju američkog politikologa DŽina Šarpa i sproveo niz političkih inicijativa protiv vlade. Zanimljivo je da se podaci pruženi u „istragama“ njegovog Fonda za borbu protiv korupcije (podaci o plaćanju, bankovni transferi, podaci o inostranim računima itd.) mogu dobiti samo na sumnjiv i moguće nezakonit način. Zapadne obaveštajne službe najverovatnije prosleđuju ove informacije Fondaciji za borbu protiv korupcije preko londonske saveznice Navaljnog, Marije Pevčih, za koju se osnovano sumnja da je agent MI6.

Međutim, američki Stejt department nije samo obučio Navaljnog da održava poverljive odnose sa stranim liderima opozicije i pružio mu znanje o tome kako da sprovodi subverzivne aktivnosti. Vašington je takođe pripremio Navaljnog da stvori svoju neprocenjivu mrežu prozapadnih kontakata i da postane kanal za zapadno finansiranje, prerušen u „anonimno prikupljanje sredstava“ i „masovno finansiranje“, u ruski opozicioni pokret. Takva sredstva se dostavljaju putem kurira u zemlje sa jakim kontraobaveštajnim aparatom (SAD, Letonija, Litvanija, Poljska, Nemačka), a tokom poslednjih nekoliko godina Navaljni je izvršio niz sumnjivih kratkoročnih putovanja u ove zemlje (2017. - 6 putovanja, 2018. - 9 putovanja, 2019. - 13 putovanja, 2020. - 5 putovanja). Štaviše, Navaljni koristi neobično sofisticirane tehnike izbegavanja koje je najverovatnije naučio od stranih obaveštajnih tehničara. Tu spadaju: 1) bez mobilnih uređaja, 2) upotreba sofisticiranih programa za šifrovanje, 3) vešta identifikacija uređaja za nadzor na otvorenom, 4) učešće najbližih zaposlenih u naprednim aktivnostima kontra-nadzora, 5) Kupovina karata neposredno pre putovanja železnicom i vazdušnim putem, 6) i last minute rezervacije hotela / sporazumi sa podređenima, između ostalog.

Sastanke Navaljnog sa zapadnim liderima gotovo uvek prate izrazi kao što su „zvanični sastanak sa zapadnim liderima“ i „nezavisni opozicioni političar“ kako bi im se dao legitimitet u očima svetske zajednice, a posebno ruskog naroda. To je jedan od razloga što se, uz sumnjiva putovanja Navaljnog u inostranstvo, održavaju i mnogi zvanični sastanci sa zapadnim velikodostojnicima, uključujući bivšu britansku ministarku spoljnih poslova Emu Rejnolds, bivšeg belgijskog premijera Gaja Verhofštata i bivšeg potpredsednika nemačke savezne obaveštajne službe. Rudigera von Fritča, da spomenemo samo neke. Važno je shvatiti da su mnoge zvanične veze koje je Navaljni uspostavio tokom godina ljudi koji su ranije ili trenutno rade (ur.) U Sjedinjenim Državama. vlade koje su doprinele sprovođenju režima sankcija protiv Ruske Federacije i / ili rade na unapređenju američkih spoljnopolitičkih interesa na ruskoj teritoriji.

To je bilo očigledno između 2017. i 2018. godine, kada su zapadne sile iskoristile odbijanje kandidature Navaljnog na predstojećim predsedničkim izborima kao odskočnu dasku za svoj međunarodni propagandni napad usmeren na diskreditaciju izborne kampanje ruskog predsednika Vladimira Putina. Zapad je više puta pokušavao da utiče na rusku Centralnu izbornu komisiju i izborni sistem u celini da izvrše pritisak na Kremlj tako što su Navaljnog registrovali kao predsedničkog kandidata - uprkos njegovoj nezakonitosti. U propagandnu kampanju zapadnih pristalica Navaljnog uključen je širok spektar američkih građana. vladina odeljenja, udružene međunarodne organizacije i njihovi saveznici. Tadašnji portparol američkog Stejt departmenta optužio je Rusiju da nije zaštitila ljudska prava, a ministarski komitet Evropskog saveta čak je javno zahtevao da Navaljni bude legalno imenovan za kandidata. Ali propagandna kampanja tu nije stala. Na kraju, napori američkih kongresmena, evropskih poslanika, prozapadnih medija i nekoliko vlada NATO-a uložili su se u ovaj sveobuhvatan napor da utiču na ruski narod iz inostranstva.

Ideološka okosnica predizborne kampanje Navaljnog bio je čovek po imenu Leonid Volkov, koji je 2011. godine takođe stažirao u Sjedinjenim Državama. Program, čiji je cilj bio da studentima pruži znanje o „e-demokratiji“, nazvan je „Program stipendiranja zakonodavstva“, a vodili su ga „Američki saveti za međunarodno obrazovanje“. 2018. Volkov je čak završio istu praksu na Univerzitetu Jejl kao Navaljni 2010. godine i verovatno je uspostavio iste kontakte. Ubrzo nakon toga, Volkov se preselio u Litvaniju, dobio boravišnu dozvolu i svoj novi dom pretvorio u finansijsku kontaktnu tačku Volkov tamo održava sastanke sa predstavnicima zapadnih političkih i komercijalnih organizacija i, kao ideološki koordinator fondacije, komunicira sa zapadnim političkim stratezima.

Opšte je poznato da Navaljni, njegova supruga i brat imaju američke vize G-1, namenjene, u teoriji, samo predstavnicima stranih vlada. Istovremeno, ćerka Navaljnog trenutno studira na prestižnom univerzitetu Stenford, gde je primljena, bez sumnje zahvaljujući očevim vezama. Među njima su profesor Univerziteta u Čikagu Konstantin Sonjin, profesor ekonomije sa Univerziteta Jejl Oleg Civinski i profesor sa Stenforda Frensis Fukujama. Navaljni čak održava veze visokog profila, ali malo publikovane sa liderima američke IT zajednice, poput direktora Google-ovog upravljanja proizvodima Andreja Doroničeva i osnivača MemSQL-a Nikite Šamgunova.

Trenutno američki Stejt department koristi „trovanje“ Navaljnog za vršenje ekstremnog međunarodnog pritiska na Rusiju, i upravo je u tu svrhu najaktivniji zamenik američkog Stejt departmenta Stiven Begin, o čemu svedoči izjava data na sastanku sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom - apel na „ozbiljne mere protiv Ruske Federacije“. Na redovnom sastanku sa ruskim ambasadorom u Sjedinjenim Državama, Anatolij Antonov je zauzvrat ponovio svoju „ozbiljnu zabrinutost“ zbog optužbi da je ruska vlada upotrebila hemikaliju protiv Navaljnog. Politička igra Navaljnog nesumnjivo igra na ruku agresivnoj američkoj spoljnoj politici protiv Rusije.

Kako je zvanični Baku lagao svoj narod, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA