Најновије

Закључци састанка Вучића и Срба са КиМ: Затражена реакција ЕУ поводом таблица, хитно формирање ЗСО, повлачење РОСУ

Председник Александар Вучић је изнео закључке са састанка са Србима на Косову, а то су: хитна реакција ЕУ и међународних институција о кршењу споразума око регистарских таблица, захтев за хитним формирањем ЗСО у складу са четири споразума постигнута у дијалогу, тражење повлачења приштинских специјалних јединица са севера, затим да се избори одрже после формирања ЗСО и економска подршка.

„Предложићемо Влади, ако сте сагласни, да донесе закључке – а то је да се тражи хитна реакција и ЕУ и других органа и институција у свету како би привремене институције у Приштини моментално прекинуле кршење споразума о регистарским таблицама и омогуићиле потпуни и ничим ометану слободу кретања Србима који користе легалне и легитимне таблице Републике Србије. Ништа не тражимо више него да Приштина поступи у складу са споразумима из дијалога“, навео је Вучић пред крај састанка са Србима са КиМ.

Под два (закључак), како је рекао, је захтев за хитним формирањем ЗСО у складу са четири споразума постигнутих у дијалогу. То је апсолутни предуслов за све даље кораке у дијалогу, као и предуслов за повратак Срба у институције и њихово било какво политичко деловање, додао је.

Под три, како је рекао, албанске полицијске снаге у Приштине њихове специјалне јединице, се противправно налазе на северу КиМ. Ми ћемо од данашњег дана, верујем безуспешно, тражити повлачење тих јединица., навео је.

Под четири, држава Србија неће ићи против Српске листе и свих оних који су против избора, рекао је и додао: „Тражићемо да се избори одрже после формирања ЗСО“.

Под пет, како је рекао, Република Србија ће предузимати све законите економске, политичке и друге мере како би осигурала заштиту живота и основних људских и политичких права грађанима. То се односи на мере финансијске подршке.

Одредбе овог закључка су обавезне за све функционере и преговарачки тим, додао је на крају.

„Синиша, обезбедите ово већ од следећег месеца, што значи да људи већ од 10. јуна добију ова примања. Имам ја одакле, можеш 20 милиона да пребациш без ребаланса… Имаш и ти, добро“, рекао је, обраћајући се министру финансија Синиши Малом.

Брнабић: Рачунајте на Владу

Премијерка Ана Брнабић је рекла да јој је важно што је била ту, и да то што су министри дошли говори колико је свима у Влади стало.

„Ја, са министрима, ћу поступити по закључцима. Молим вас да на Владу Србије рачунате као и на председника, јер ћемо учинити све што треба да видите да смо ту за вас у сваком тренутку“, навела је Брнабићева у кратком обраћању пред крај састанка.

Руси потискују Украјинце у Бахмуту, авијација спречава да у град стигну појачања

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА