Најновије

ПОЧЕЛО ЈЕ: Америчка војска нападнута на Еуфрату; Сукоб се из Палестине шири на Сирију и Иран?

На обали реке Еуфрат у провинцији Деир ез-Зор почели су сукоби између америчке војске и њених савезничких курдских формација, Сиријских демократских снага (СДФ) и Сиријске арапске армије (САА), објавио је ТВ канал Ал Мајадин, позивајући се на извор.

САА (Фото: Јутјуб)

'’Дошло је до насилних сукоба између америчких снага и СДФ-а с једне стране и сиријске војске и њених савезника с друге, користећи различите врсте оружја средњег калибра, тешко артиљеријско оружје и ракете'’, јавља Ал Мајадин.

Према речима саговорника канала, америчке и курдске трупе се налазе источно од Еуфрата, а сиријска војска напада са запада.

Америчка база под ватром пре сукоба

Пре него што су сукоби почели, америчка база на гасном пољу Конико у Деир ез Зору била је под ватром ракета и дронова, известио је Ал Мајадин.

Амерички објекат је више пута гађан последњих недеља. У бази су се 27. октобра догодиле експлозије. 30. октобра, база на пољу Конико је била под ракетним нападом.

Дана 19. октобра постало је јављено да је Исламски покрет Ирака, који укључује наоружане групе шиитских радикала, напао америчку базу Ет Танф у Сирији.

Како је објавио Вашингтон пост, америчког председника Џозефа Бајдена су наговарали да се изврпи напад на руководство Ирана због напада на базе на Блиском истоку. Према писању листа, у нападима су повређена 24 америчка војника.

САД заузврат напале складиште оружја проиранских група у Сирији

У ноћи 9. новембра, САД су напале складиште оружја проиранских група у источној Сирији као одговор на текуће гранатирање америчких снага у региону, саопштио је начелник Пентагона Лојд Остин. 

'’Данас су, по налогу председника Џозефа Бајдена, америчке снаге покренуле самоодбрамбени напад на објекат у источној Сирији који користе ирански Корпус гарде Исламске револуције и сродне групе'’, рекао је тада Остин.

Високопрецизнинапад су извела два ловца-бомбардера Ф-15, истакао је шеф Пентагона. Он је појаснио да је ово друга операција коју су извеле Сједињене Америчке Државе као одговор на гранатирање америчких трупа и база у Ираку и Сирији.

Остин је нагласио да је Вашингтон спреман да предузме даље мере за заштиту своје војске и објеката. Министар одбране САД је позвао на уздржавање од било какве ескалације.

У ноћи 27. октобра јављено је да је амерички председник Џозеф Бајден наредио нападе на циљеве који наводно припадају Ирану у Сирији као одговор на серију напада на Оружане снаге САД. Лојд Остин је истакао да су борбени авиони Ф-16 погодили две мете у западној Сирији које су користили Корпус гарде исламске револуције и повезане групе.

Касније су складишта са муницијом и оружјем наведена као мете напада. Истовремено, ТВ канал Ал Мајадин је, позивајући се на извор, навео да је америчко ваздухопловство извело нападе на сиријске области где нема војних складишта.

Координатор за стратешке комуникације Беле куће Џон Кирби назвао је нападе америчке војске на циљеве у Сирији самоодбраном. Он је додао да је Вашингтон спреман да заштити своје трупе и објекте у иностранству.

Сукоб на Блиском Истоку се шири на Иран и Сирију?

Бивши саветник Беле куће у време администрације председника Роналда Регана, Пол Крејг Робертс, сматра да САД желе да прошире палестинско-израелски сукоб на Блиском Истоку и изазову нове ратове.

'’Циљ је да се Иран и Сирија увуку у сукоб како би неоконзервативци могли да наставе ратове на Блиском истоку. Чини се да нико не слуша рационалне гласове. Другим речима, нема препрека да сукоб измакне контроли'’, сматра Робертс

Он је истакао да су намере Вашингтона потврђене слањем огромне количине америчке војске, наоружања и ваздухопловних снага у регион.

Како су Хути оборили скупоцену америчку летелицу, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube