Најновије

КРАЈ МЕЂУНАРОДНЕ МИСИЈЕ У ИРАКУ: Влада припрема одлазак Американаца

Ирачка влада формира комитет за припрему затварања мисије међунардоних снага у земљи, предвођених САД, саопштила је данас канцеларија ирачког премијера Мохамеда Шије ал-Суданија.

Америчка војска (Фото: US Army)

Билатерални комитет ће припремити окончање присуства снага међународне коалиције у Ираку за стално, наведено је у саопштењу.

Комитет би укључивао представнике војне коалиције, рекао је владин званичник, преноси Ројтерс. Саопштење је уследило дан након што је у америчком нападу у Багдаду убијен вођа ирачке милиције коју подржава Иран.

То убиство је изазвало гнев међу иранским групама које су захтевале од ирачке владе да прекине присуство међународне коалиције у Ираку.

Америчка војска извела је напад у четвртак, у знак одмазде за недавне нападе на америчко особље, саопштио је Пентагон.

САД имају 900 војника у Сирији и 2.500 у мисији у Ираку, за које Вашингтон каже да имају за циљ да саветују и помажу локалним снагама у покушају да буде спречено поновно оживљавање Исламске државе која је 2014. године заузела велике делове обе земље пре него што је поражена.
Групе милиција у Ираку и Сирији, које су оријентисане према Ирану, противе се војној операцији Израела у Појасу Газе и сматрају САД делимично одговорним за тај сукоб.

Руски упад у украјинску подземну тврђаву погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube