Најновије

НОВИ РУСКИ ДРОН: Крај за украјински ПВО

Руска војска почела је да користи у Украјини нови тип ударних дронова „герањ“ са млазним мотором који би могли да докрајче украјинску ПВО, пише амерички часопис „Милитари воч магазин“.

Украјинска војска више не може себи да приушти да лансира две ракете на једну мету, што је норма за ПВО. Стога, беспилотне летелице које лете великом брзином могу или да убрзају исцрпљивање залиха противваздухопловних ракета приморавајући Оружане снаге Украјине да троше више муниције на сваки „герањ“, или ће приморати украјинске снаге да не одговарају на сваки напад, штедећи ракете. Избор је веома тежак, посебно ако се има у виду да пропуштен напад може бити погубан за систем ПВО, пише лист.

Како се наводи, до сада су забележени само појединачни случајеви примене дронова „герањ“ на млазни погон против украјинске војске. Аутор чланка претпоставља да руске трупе развијају тактику коришћења новог оружја или чекају да стигну нове партије дронова за масовну употребу. Познато је да су беспилотне летелице „герањ 3“ опремљене једноставним турбомлазним мотором, какви су се користили у авијацији до 1970-их година. Они нису тако ефикасни као савремени двопроточни турбомлазни мотори, али су много једноставнији и јефтинији за производњу. То је управо оно што је потребно за дронове за једнократну употребу.

Наравно, млазни мотор генерише много више топлоте од клипног мотора, а топлотне главе за навођење система ПВО много боље га откривају. Међутим, с обзиром на озбиљну исцрпљеност украјинског арсенала противваздухопловних ракета, тај ризик се своди на минимум.

Погледајте ОВДЕ борбе код Артјемовска 

Извор: Спутњик 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube