Најновије

НАПАДНУТЕ ЧЕТИРИ АМЕРИЧКЕ БАЗЕ: Има погинулих и рањених

Исламски отпор у Ираку, кровна група неколико наоружаних милитантних ирачких фракција које подржава Иран, преузела је одговорност за нападе на граници Јордана и Сирије, укључујући напад дроном на војну базу САД у којем су убијена три а рањена 34 америчка војника. Џо Бајден најавио одговор.

Експлозија (Илустрација: Pixabay)

Снаге Исламског отпора саопштиле су на свом Телеграм каналу да су покренуле нападе беспилотним летелицама јуче у зору у оквиру својих напора да се, како су навели, "одупру америчким окупационим снагама у Ираку" и као одговор на израелске "масакре" над народом у Гази.

Напади су били усмерени на четири базе, од којих су три у Сирији, саопштила је та милитантна група.

Три америчка војника су погинула, а најмање 34 је повређено у нападу дроном прошле ноћи на мању америчку базу у Јордану, близу границе са Сиријом, што су први амерички губици од непријатељског деловања на Блиском истоку од почетка рата у Гази.

Јордан је најоштрије осудио "терористички напад" на америчку војну базу на граници те земље са Сиријом, саопштио да се напад догодио на територији Сирије и навео да ради са Вашингтоном на обезбеђивању своје границе.

Америчка влада још није именовала конкретну милицију коју сматра одговорном за напад, а амерички званичник рекао је за Си-Ен-Ен да се то још увек утврђује.

Председник САД Џо Бајден је за то време обећао да ће криви за смрт и рањавање америчких војника одговарати.

Министар комуникација јорданске владе рекао је да је напад у којем су убијени амерички војници био усмерен на "напредни положај на граници са Сиријом" и да нико од припадника јорданске пограничне страже није повређен.

Јордански званичници често су раније у својим осудама сукоба у Гази истицали забринутост због потенцијалног ширења рата на Блиском истоку.

Јордан је кључни партнер САД у региону и добија значајне количине помоћи кроз тај однос.

Извор: CNN/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube