Најновије

ПОЧЕЛИ ПРЕГОВОРИ: Израел и Хамас - крвави потпис!?

Ка миру...

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху представио је ратном кабинету план за послератну Газу. Палестинске власти га одбацују назвавши то "планом за продужени геноцид".

Међутим Катар, Египат и САД као посредници не одустају од преговора о примирју у Појасу Газе. Њихови представници су у Паризу имали одвојене састанке са шефом израелске обавештајне службе Мосадом Давидом Барнеом и високим званичницима Хамаса. 

Посредници су појачали напоре да обезбеде прекид ватре у Гази, у нади да ће зауставити израелски напад на град Рафа, где се тренутно налази више од милион и по расељених Палестинаца.

Израел је претходно саопштио да ће напасти тај град уколико се споразум не склопи ускоро, а Вашингтон је упозорио свог блискоисточног савезника да би такав потез довео до великог броја цивилних жртава. 

За то време израелска војска не престаје са операцијама у свим деловима Газе, делује са копна, мора и из ваздуха. Најжешће борбе воде се на југу, посебно у области Кан Јуниса, на југу енклаве, где се, како тврди, налази примарна база Хамаса.

Палестински званичници, са друге стране, тврде да ИДФ широм Појаса Газе гађа цивилне објекте.

Током јучерашњег дана више од 100 Палестинаца је убијено у израелским нападима на Појас Газе, саопштило је Министарство здравља Газе. На мети ИДФ-а биле су куће у насељу Деир ел Балах у Централној Гази и подручје у близини болнице Амал у Кан Јунису.

Министарсво здравља у Гази саопштило је да је најмање 29.514 Палестинаца убијено, а 69.616 рањено у израелским нападима на Газу од 7. октобра.

Дошло је и до нове размене ватре Израела и Хезболаха. Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су извеле нападе борбеним авионима на неколико положаја Хезболаха у јужном Либану као одговор на континуиране нападе на северни Израел.

Сједињене Америчке Државе извеле су нове ударе на ракете Хута у Јемену.

Прочитајте ОВДЕ шта Србима поручује Габријел Ескобар 

Извор: РТС 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube