Најновије

ТЕШКА ОДЛУКА О ПРИМИРЈУ: Рамазан доноси мир или крвопролиће!?

У Каиру се још чека одлука Хамаса да ли ће прихватити споразум о примирју са Израелом, који подразумева пуштање талаца, већу испоруку хуманитарне помоћи Палестинцима и мир током муслиманског месеца Рамазана. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху обећао је и приступ џамији Ал Акса верницима али у складу са постојећим безбедносним мерама. Одобрено је и допремање помоћи у Газу преко мора, први пут после 7. октобра.

Председник САД Џозеф Бајден рекао је да је у рукама Хамаса одлука о споразуму који би помогао ослобађање талаца из Газе.

"Договор о таоцима је у рукама Хамаса. Поништен је рационалан споразум. Израел се сложио, знаћемо у наредних неколико дана шта ће бити", рекао је Бајден.

Он је рекао да је битно да дође до примирја пре почетка Рамазана.

Ослобађање талаца из заточеништва у Гази може се десити тек након прекида ватре, рекао је високи званичник Хамаса Осама Хамдан после трећег дана преговора са египатским и катарским посредницима у Каиру.

"Рекли смо Вашингтону, оно што је важније од слања помоћи Гази јесте заустављање испоруке оружја Израелу", рекао је Хамдан у Бејруту.

Израел ће први пут од 7. октобра дозволити да хуманитарна помоћ Палестинцима уђе преко мора у Појас Газе.

Уједињени Арапски Емирати ће финансирати пошиљке помоћи, које ће из заливске државе бити послате на Кипар, где ће бити предмет инспекције израелских званичника, наводи се у извештају.

Одатле ће помоћ на бродовима бити допремљена и искрцана у Газу, како је планирано - пре почетка Рамазана.

Израел ће настојати да омогући муслиманима приступ комплексу џамије Ал-Акса на Брду храма током Рамазана, рекао је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху на почетку седнице кабинета.

"Политика Израела је увек била и увек ће бити да одржи слободу вероисповести за све религије. Увек смо се тако понашали током празника Рамазана и тако ћемо се понашати и сада", рекао је Нетанјаху.

Израелски премијер, међутим, наводи да ће број верника бити ограничен, у складу са постојећим мерама безбедности.

Прочитајте ОВДЕ о узроку смрти Наваљног 

Извор: РТС 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube