Најновије

АМЕРИЧКЕ ДИПЛОМАТЕ БЕЖЕ СА ХАИТИЈА: Вашингтон шаље маринце

Сједињене Америчке Државе разматрају слање маринаца на Хаити, због погоршања безбедносне ситуације у земљи, рекао је портпарол Морнаричких снага Југ Мејсон Енглхарт.

Фото: US Army

"Распоређивање FAST тима је једна од опција коју Министарство одбране има ако Стејт департмент затражи безбедносну подршку од америчке амбасаде у Порт-о-Пренсу, навео је он, преноси "Marine Corps Times".

Антитерористички безбедносни тимови маринаца познати као FAST, распоређени су широм света у огр аниченом временском периоду да би заштитили или повратили америчку имовину.

Недељник подсећа да је у среду америчка амбасада на Хаитију позвала Американце да што пре напусте земљу.

Банде на Хаитију извеле су током ноћи оружане нападе великих размера на више владиних зграда, укључујући председничку палату у Порт-о-Пренсу, рекли су безбедносни извори.

Главни град Хаитија је данима захвацен таласом добро координисаних напада банди на органе за спровођење закона и државне институције, чији је циљ свргавање владе премијера Ариела Хенрија.

Пуцњава у центру хаићанске престонице Порт-о-Пренс и на подручју градског међународног аеродрома почела је 29. фебруара, док је премијер Аријел Анри био у званичној посети Кенији покушавајући да финализује детаље распоређивање страног оружаног контингента на Хаити за борбу против банди.

У 2023. години, више од 8.400 људи на Хаитију је убијено, повређено или киднаповано, што је двоструко више него 2022. године. УН процењују да је скоро половини од 11 милиона Хаићана потребна хуманитарна помоћ.

Америчка војска евакуише особље амбасаде са Хаитија и појачава мере безбедности

Америчка војска саопштила је данас да је ваздушним путем спровела евакуацију особља амбасаде САД на Хаитију које није неопходно, као и да је појачала мере безбедности амбасаде док је у тој земљи на снази ванредно стање због повећаног насиља наоружаних банди.

Америчка Јужна команда навела је у саопштењу да САД остају посвећене пружању подршке полицији Хаитија, плановима за распоређивање мисије Уједињених нација у тој земљи, као и мирној транзицији власти путем слободних и фер избора, пренео је Ројтерс.

На Хаитију је прошле недеље проглашено ванредно стање након што је ескалирало насиље наоружаних банди које захтевају да хаићански премијер Аријел Анри поднесе оставку.

Анри је био у посети Кенији тражећи договор о распоређивању на Хаитију дуго одлагане мисије Уједињених нација.

Кенија је прошле године објавила да це предводити мировне снаге на Хаитију, али због правних препирки у Кенији мисија је на чекању.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је у суботу са председником Кеније Вилијамом Рутом о кризи на Хаитију и и тада су истакли своју посвећеност распоређивању мултинационалне безбедносне мисије за успостављање реда у тој земљи.

Влада Хаитија саопштила је у четвртак да це продужити ванредно стање око главног града Порт-о-Пренса за још месец дана јер насиље наоружаних банди прети да обори владу.

О промени у руском војном врху прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube