Најновије

НЕЗАКОНИТО И КОНТРАПРОДУКТИВНО! Зеленски разбеснео Украјинце законом о мобилизацији

Украјинци се свађају међу собом, док Русија напредује на фронту.

Украјинци су бесни на своју владу због контроверзног закона о мобилизацији и забране издавања нових пасоша и пружања конзуларних услуга војно способним мушкарцима који живе у иностранству, пише "Политико".

"То је очигледно незаконит и изузетно штетан потез", рекао је Владимир Вјатрович, посланик из опозиционе Европске партије солидарности. "Очигледно, влада жели да примора Украјинце да се врате у Украјину што је пре могуће. Међутим, резултат ће бити управо супротан".

Док нови захтеви за мобилизацију приморавају све војно способне мушкарце да се региструју или обнове своје личне податке у украјинским регрутним канцеларијама, без обзира где живе, и изазивају немире, Русија напредује на фронту.

Многи Украјинци који живе у иностранству су огорчени јер не желе да се врате, пише портал. Са друге стране, они који су у оружаним снагама незадовољни су што нови закон о мобилизацији не садржи услове за демобилизацију.

Критичари сматрају да нова уредба о конзуларним службама крши људска права и само ће отуђити Украјинце који живе у иностранству. Влада Владимира Зеленског која је до недавно лицитирала са 500.000 нових војника, сматра да је одлука "праведна".

"Човек регрутног узраста је отишао у иностранство, показао својој држави да му није стало до њеног опстанка, а онда долази и жели да добије услуге од ове државе. То не функционише тако. Наша земља је у рату", рекао је раније ове недеље украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба."Боравак у иностранству не ослобађа грађанина његових обавеза према домовини".

Забрана ће трајати до 18. маја када ступа на снагу закон о мобилизацији који је недавно усвојио украјински парламент. Украјина је у покушају да надокнади губитке и попуни снаге снизила старосну границу за регрутацију, повећала казне за избегавање војне обавезе и обавезала украјинске мушкарце у иностранству да обнове своје податке у канцеларијама за регрутацију. Али, према речима Вјатровича, механизам како ће то учинити још увек није створен.

Украјинци који не желе да служе војску неће се ни пријављивати регрутним центрима, али могу да изгубе правни статус у иностранству, рекао је Александар Павличенко, вршилац дужности шефа украјинске Хелсиншке уније за људска права.

"У неким земљама Украјинци ће почети да губе свој правни статус лица под заштитом. Мораће да поднесу захтев за статус избеглице", рекао је Павличенко. Према европским проценама, око 600.000 до 850.000 украјинских мушкараца побегло је у Европску унију по почетку војних операција.

Нова одлука конзуларне службе изазвала је негодовање међу њима.

"Легално сам напустио Украјину. И не допада ми се што влада на нас гледа као на побегуље. Обновићу своје податке у регрутној служби када дође време, а до тада ми дајте пасош", рекао је Максим за Би-Би-Си.

КАД РУСИ ОВО ЗАПОЧНУ, ДОЛАЗИ КРАЈ РАТА! Прво ће нестати енергетски објекти, па фабрике дронова, а онда...

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube