Најновије

НАСТАВЉА СЕ САГА НА КИМ: Партије кажу да желе изборе, а заправо нису спремне! Зашто не распусте скупштину?

Политичке партије на Косову и Метоџији тврде да су спремне за изборе, али ниједној избори не одговарају сада иначе би већ распустили скупштину, рекао је аналитичар Рамуш Тахири.

Aналитичар Рамуш Тахири (Фото: Јутјуб)

Више од недељу дана након оставке косовског премијера, у Приштини није јасно да ли ће и када доћи до ванредних избора.

Косовски председник, Хашим Тачи, најавио је да ће у складу са уставним надлежностима и обавезама отпочети процес консултација са парламентарним партијама следеће недеље.

Иначе је Хашим Тачи био оштро критикован ових дана, приписује му се то да одлаже консултације како би ПДК тајним договорима прикупила подршку за новог мандатара и тиме избегли изборе.

Међутим, политички аналитичар, Рамуш Тахири део кривице за одлагање разрешења ситуације настале оставком Рамуша Харадинаја види и у политичким партијама.

Он тврди да нема спремности међу политичким партијама да иду на изборе, јер да су на то спремни, већ би сазвали ванредну седницу скупштине са једном тачком дневног реда – распуштањем скупштине. Позвао је партије које су пре оставке Харадинаја прикупљале подршку за изгласавање неповерења Харадинајевој влади да поднесу захтев за седницу за распуштање скупштине.

За распуштање Скупштине Косова потребно је две трећине гласова посланика, односно 81 глас, док је за одобравање новог мандатара и самим тим владе, потребан 61 глас тренутног сазива Скупштине Косова.

Изузев распуштања скупштине, до расписивања избора може доћи и уколико владајућа коалиција преда мандате.

“Они морају рећи да владајућа коалиција нема предлог за другог кандидата за премијера и затражити да земља иде на изборе”, објаснио је Тахири за Коху.

За ову, другу опцију изласка из новонастале ситуација постоји рок, упозорава аналитичар Рамуш Тахири. Он наводи да између консултација владајуће коалиције и косовског председника и оставке премијера не сме проћи више од 15 дана.

“Председник је морао да их позове и они су од року од 15 дана морали да дају предлог. Уколико у року од 15 дана не поднесу предлог или их не позове председник онда је председник прекршио процедуре. Уколико нема нових кандидата да замене Харадинаја који ће бити изгласан у скупштини  јер треба да добије 61 глас онда ће председник расписати нове изборе“, каже он.

Прочитајте ОВДЕ зашто је Патријарх Павле био за поделу КиМ.

Извор: Косев

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА