Најновије

ЏЕВАД ГАЛИЈАШЕВИЋ - БОСНА ПОНОСНА: Ни у Сирији, нема џихада без Босне (крај)

Пише: Џевад Галијашевић

О тероризму су извјештавали и Спољно-Обавјештајна служба Русије и руско Министарство спољних послова указавши на актувност Сједињених Америчких Држава које појачавају обуку терориста из Слободне сиријске армије у области војне базе у Ел Танфу. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је упозорио о стварању нове фракције и у Раки, још током састанка министара спољних послова Сирије, Турске, Ирана и Русије 10. маја.

„Американци су почели да формирају организацију у којој учествују представници локалних арапских кланова, милитаната ДАЕШ-а и других терористичких организација. Обучавају их за терористичке акције против легалних власти Сирије и дестабилизацију прилика у земљи“,рекао је Лавров.

Према тим информацијама, америчка војска у источној Сирији од краја прошле године формира нову терористичку  групу чије језгро чини Слободна сиријска армија. Милитанти се налазе у подручју америчке базе Ел Танф у провинцији Хомс, гдје их обучава америчка војска шаљу се, у области које не контролише сиријска влада у провинцији Рака. Под контролом терористичке групе су и бивши милитанти Револуционарне бригаде Раке. Америчка војска контролише централни затвор у Раки и помиловала је већи број теросидта који ће се прикључити новој формацији.

Између осталог, ЦИА врбује припаднике племена Шамар, Ел Акидат и Ел Бакара: кланови ових племена су кључни за провинције Хасак, Деир ел Зор и Рака. Како  америчке службе регрутују људе из племена за сарађњу са новом терористичком групом и са америчким службама, нова ескалација добија и племенски карактер.
Американци желе нову дестабилизацију ситуације у Сирији из једноставног разлога: Дамаск се, упркос напорима Вашингтона, врац́а у свјетску политику. Лидери арапских држава признају Асадову владу као легитимну и са њом успостављају сарадњу. С обзиром на то да се, на последњем самиту Арапске лиге у Џеди разговарало, између осталог, о вероватном повлачењу турског контингента из Сирије, За Американце ће бити болно: када буду морали да врате Дамаску нафтна поља у источној Сирији која илегално користе и одатле краду нафту.

Јасно је да тероризам није масовна акција било ког  народа и неке од великих религија, као што је Ислам. Тероризам је активност малог броја људи, само ријетки фанатици постају одабрани војници терористичког посла. Али, проблем, и Босне и Херцеговине и цијелог исламског свијета је увијек био незаинтересованост и неспремност на критику тероризма као озбиљног безбједносног феномена. Изненађује, да народи, бошњачки, албански или било који други, шуте – незаинтересовани за патњу и страдање невиних жртава тероризма - шта више, да су ти народи у цјелини, спремни прихватити тумачење самих организатора и актера тероризма, како су, они муслимани који говоре о тероризму, просто издајници, вјере и државе. Такав однос према тероризму, проблем и чини озбиљним. 
У Босни и Херцеговини, тероризам као организована дјелатност мултинационалних организација, увијек треба тражити на двије адресе: два утицајна радикала и лидера: Нусрета Имамовића и Абу Малија, као извора пријетње. На најновијој консолидованој листи санкција Савјета безбједности од понедјељка,  26.јуна 2023. Имамовић се налази на 87. страни. Пише да је вјероватно рођен или

а) 26 Сеп. 1971. или
б) 26 Сеп. 1977. у селу Миљановци, општина Калесија.

Посједује два пасоша БиХ, готово идентичних серијских бројева:

а) пасош бр. 349054. и
б) пасош бр. 3490054.

Његова адреса је у Сирији. Од априла 2015. лидер је и командант у формацији „Саудијска мрежа Ел Меали“, под  командом Нусра фронта и коалиције ХТС, у зони Идлиба.

Савјет безбједности УН упутио је Интерполу обавијест о Имамовићу али су Интерпол БиХ и ОБА, расписали плаву а не црвену потјерницу и то, без фотографије. (https://www.interpol.int/en/notice/search/un/5930702).

У међувремену је Интерпол ту страницу са безначајном плавом потјерницом за Имамовићем уклонио и није јој могуће приступити. У току је акција класичног чишћења и уклањања трагова, на исти начин на који су уклоњене и обрисана све информације о дјеловању и ратовању у БиХ, око стотињак терориста, припадника Одреда ел муџахид и официра Ал каиде и који су учествовали у ратним злочинима у БиХ али и у многим терористичким акцијама у свијету.
Са потјерница и листи санкција су уклоњене и десетине лажних хуманитарних организација, у задње три године.. У ствари: Нусрет Имамовић је власништво Американаца а ОБА га подржавакао обични контраобавјештајни сервис у прљавом послу индоктринације и мобилизације младих Бошњака у ратове. Рођен је 26. септембра 1971. године у мјесту Липовица (а не Миљановци) код Калесије. У сарајеву је завршио Гази Хусрев-бегову медресу а током рата био је припадник Одреда Ел Муџахид. Након рата отишао је у Уједињене Арапске Емирате гдје наводно дипломира на Факултету за шеријатско право и враћа се у БиХ. Живио је неко вријеме у Завидовићима, да би 2006. године преселио у Горњу Маочу. Већ 2007. након сумњиве смрти шејха Јусуфа Барчића Имамовић га наслијеђује и постаје вођа селефија у БиХ. Уз америчку подршку, претвара Маочу у вехабијско упориште. 

Он контролише радикални, исламски wеб портал: www.putvjernika.com Опредјелио се за Ал каиду и Др. Еимана Заwахирија у писму написаном из Сирије, 2015.: Линк је: http://putvjernika.com/?s=FITNA+U+SIRIJI.

И у другим изјавама које објављује овај портал, јасно се дефинише исламистичка структура која припада Ал каиди.

Горња Маоча је дошла у фокус јавности 1.2.2010, када је у полицијској акцији Свјетлост извршен претрес кућа познатих селефија. Портпарол тужилаштва БиХ Борис Грубешић је изјавио за медије, да је ово највећа полицијска операција у БиХ од завршетка рата и да у акцији учествује 600 полицијских службеника. Са искуством и угледом џихадисте, борца из Сирије, Нусрету Имамовићу се припрема повратак у БиХ а са њим и више стотина његових и америчких џихадиста – лојалних бораца. 

Са друге стране, Абу Мали, кога некад обиљежавају и као Абу ел Меали, је у БиХ, дошао 1992 као угледни Алжирац, Абдел Кадеер Мокхтар.  Алија Изетбеговић га именује за Команданта Одреда ел муџахид и унапређује у чин надкапетана Армије РБиХ. Добија и држављанство БиХ са лажном документацијом из Кувајта, по којој се звао Халид ибн Абдулах.

Убрзо постаје Халид Ћатић и 2000. одлази на дужност војног  атешеа БиХ у Уједињеним нацијама у Њујорку. Понекад се чудио, како то, хрватски медији, уопште не објављују вијести о хрватским жртвама његових муџахедина а посебно о убијеној хрватској дјеци. 

„Медији у Хрватској не маре за злочин над хрватском дјецом, нашу пропаганду примају здраво за готово и немају никакав осјећај емпатије према свом народу у БИХ, па више ми некада жалимо за том дјецом него Хрватска“, казује Абу Меали, који се сад зове Орхан Капиџић и живи под тим лажними идентитом, након што му је СДА исценирала смрт у Алжиру 2017 године. Абу Меали се показао у координацији напада на WTC а дјелујући са дипломатске позиције на коју га је довела СДА. Никада му није суђено за ратне злочине које је починио његов Одред ел муџахид као што, ни Хашки трибунал а ни Суд БиХ нису никада судили ни његовим сарадницима нити било ком муџахедину.   Муџахедини очито још требају па их чувају, да послуже у будућности, за циљеве будућих, већ планираних сукоба.  
Зато не сметају поворке поноса, оне су ту, тек да се сакрију прави циљеви и интереси и да се једно радикално исламизирано друштво у Босни представи као друштво са европским лицем и манирима.

(крај)

Први део порочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА