Најновије

ЏЕВАД ГАЛИЈАШЕВИЋ: Босна поносна (1. део)

Џевад Галијашевић (Фото: Јутјуб)

Пише: Џевад Галијашевић

Док Сарајевом марширају хомосексуалци подржани ђеловима владајуће Тројке у Сарајеву а неометани од СДА и Исламске Заједнице, у Европској Унији и њеним полицијским фалангама окупљеним око имена „Еуропол“ су расправљали о терористичкој пријетњи и углавном, упирали прстом према Босни и Херцеговини и Kосову, па и према цјелом Западном Балкану. Указано је на форму  џихадистичког тероризма, повратак исламских фанатика из Сирије, злоупотреба мигрантских рута за кретање терориста према босанским базама, уз регрутовање, финансирање и пропаганду са интернета, као на безбједносно ризично и за Европу опасно лице и наличје Босне. 

За то вријеме, Руска Вањско-Обавјештајна служба и Министарство иностраних послова Руске Федерације у годишњем извјештају методе, технику и сву суштину тероризма, описује као ђелатност америчких служби а тероризам третира као амерички геополитички инструмент. 

1.  У поносном срцу – Исламска држава:

Мало шта доброг се јавља у Босни и Херцеговини, данас, готово тридесет година након завршетка грађанског и братоубилачког рата. Неизграђене институције и кршење мировног споразума, креће увијек са нивоа западних управитеља државом: оних у амбасадама, Kанцеларији Високог представника и Уставног суда. Провоцирање Срба и Хрвата, одузимање овлаштења Републици Српској, незаконито присвајање имовине и на крају закључак и Правило Уставног суда БиХ да Срби, као ни Хрвати, нису више потребни приликом одлучивања и промијена Устава. Њихово присуство сједницама и било каквом раду Суда, одлуком о новим Правилима рада Уставног суда БиХ, закључиће три судијw Европског суда и два дојучерашња генерална секретара СДА Мирсад Ћеман и Суада Палаврић – није потебно и само смета. Захваљујући томе, јавном сценом још одзвањају ратно хушкачке поруке политичких радикала, ак тивиста  и хоџа. .Агресивно залагање за хомогену Босну: ако се правилно исчитава, је у основи залагање за политику која мора потврдити „супериорност Ислама“, у овој земљи. 

Мушкарци са дугим брадама, специфично обúчени и жене са фереџама и хиџабима, на босанским улицама, не одају слику грађанске земље већ слику болести, заосталог исламског друштва, карактеристичну за деветнаести вијек Блиског истока. Извор те друштене болести је у радикалном исламу а главни њен извор је у наслијеђу Алије Изетбеговића и ђеловању Младих Муслимана, Исламске заједнице БиХ и Муслиманског братства. Доносећи у БиХ идеологију, према којој је Ислам толико супериоран у односу на остале религије да би његово, тотално и апсолутно ширење, чак и насилним средствима, представљало пожељан циљ, Алија је у темеље државе поставио темпирану бомбу која неумитно откуцава.  

Наравно, само драги Бог зна, како се у ову политичку доктрину Бошњака уклапа, тек одржана „Поворка поноса“ у Сарајеву. Упркос жестоким сукобима унутар владајуће, црвене политичке структуре у БиХ,и чињеници да млада партизанка, градоначелница Сарајева, Бењамина Kарић није дозволила геј комедијашима у Сарајеву да одсликају сарајевску вијећницу у дугиним бојама, мора се признати да се ни СДА а ни хоџе и хаџије, у доба хаџилука и наступајућег Kурбан Бајрама нису противили нити су били примјећени као некакав фактор који има став по том питању. Тиражно, мафијашко гласило Аваз, открива  црвену и зелену линију у бившој Титиној партији – СДП. 

Многи утицајни кадрови СДП су пожурили да у друштву Јохана Сатлера, Представника Европске Уније у БиХ, стану у прве редове борбе за право на све врсте љубави и „слободу Ада и Семуда“ у цјелој „Босни Поносној“.  Алиби је ту: ово није била Парада - него Поворка Поноса. 

За то вријеме, живот је ишао даље и многи проглеми који се најснажније рефлектују у БиХ, поново су освијетљени и у новом извјештају, држава Европске уније о тероризму и терористичкој пријетњи. У извјештају за 2022.годину,евидентирано је 28 покушаја терористичких напада што представља повећање у односу на 2021. годину, када је пријављено 18 напада, али је остало испод броја пријављених напада у 2020., када их је било 56. Годишњи Извјештај еуропске полиције ЕУРОПОЛ о тероризму за 2022. показао је да "тероризам остаје велика пријетња унутрашњој сигурности Еуропске уније". Истовремено, извјештај наводи да су се 2022. године догодила "два терористичка напада џихадиста"и један напад крајње деснице у Еуропи, који су резултирали с четири смртна случаја. Kоментаришући извјештај, извршна директорица ЕУРОПОЛ-а Цатхерине Де Болле рекла је да борба против тероризма остаје приоритет за ЕУРОПОЛ и ЕУ: "Наставит ћемо блиско сурађивати са свим нашим партнерима како бисмо ублажили терористичке пријетње заједници ускраћивањем терористима средстава и ограничавањем њиховог простора за планирање, финанцирање и провођење напада, сузбијањем радикализације и јачањем размјене информација и полицијске сурадње."

Државе чланице ЕУ и даље сматрају џихадистички тероризам најистакнутијом пријетњом. Од 380 особа које су 2022. ухапсиле државе чланице због казнених ђела повезаних с тероризмом, 266 их је осуђено због казнених ђела џихадизма. Најчешће оптужбе биле су чланство у терористичкој организацији, производња или ширење пропаганда, планирање и припремање напада те финанцирање тероризма. Забиљежена су два џихадистичка терористичка напада, које су извели усамљени актери 2022., један у Француској и један у Белгији. Двије жртве су умрле као резултат ових напада. Спријечена су четири напада џихадиста: три у Француској и један у Белгији. Није забиљежен ниједан неуспјели напад. Пуштање радикализираних појединаца из затвора и даље је забрињавајуће јер могу наставити акције прозелитизма изван затвора и укључити се у припрему терористичких напада.

Западни Балкан је и даље ризичан. Сложеност питања идентитета и религије, као и социоекономски увјети и висока стопа незапослености, могли би и даље ђеловати као потицај радикализације у регији. Пропаганда је и даље потицајни фактор, с низом држава у регији које биљеже пораст ширења онлине пропаганде.. Регрутовање се наставља одвијати и онлине и кроз вјерска окупљања, као и у затворима. Сигурносни изазов је повратак страних бораца из Сирије и Ирака у земље у регији западног Балкана. БиХ и Kосово су посебно ризични због већег броја тих особа, истиче се.

Осим тога, терористи се инфилтрирају у миграцијске руте које пролазе из зона сукоба кроз земље Западног Балкана за ЕУ такођер представљају  пријетњу као и ослобођени осуђеници за тероризам, док је  опасност од радикализације унутар затвора такођер  значајна у регији.

Више текстова Џевада Галијашевића прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА