Најновије

Свилановић: Запостављен бизнис на путу ка ЕУ је велики проблем

AРAНЂEЛOВAЦ - Генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Горан Свилановић изjавио jе данас да привреднике треба укључити у процес придруживања Eвропскоj униjи како би се припремили за оно што их чека и би по уласку у EУ профитирали.
Свилановић: Привредници у ЕУ (Фото: ЈуТјуб)

Свилановић: Привредници у ЕУ (Фото: ЈуТјуб)

"У процесу придруживања EУ сада смо у фази када jе активна углавном државна администрациjа, а бизнис смо запоставили и то jе озбиљан проблем", упозорио jе он говорећи на панелу о економским перспективама региона на "Регионалном инвестиционом самиту" у организациjи НИН фокуса у Aранђеловцу, чиjи jе Танјуг медиjски покровитељ. Према његовим речима, процес придруживања треба искористити да се људи коjи управљаjу бизнисом едукуjу да праве заjедничке понуде трећим тржиштима. Oн jе упозорио на проблем да, док су напори земље кандидата за приступање усмерени на политичке активности, економиjа опада што jе, како jе подсетио, био случаj са Хрватском коjа од датума приступања EУ ниjе остварила раст. Свилановић jе приметио да наша конкурентност већ неко време опада те да би Србиjа морала то да превазиђе и указао на проблем сиве економиjе од коjе имаjу штете и приватни и jавни сектор. "Незапосленост jе суштински и наjвећи проблем сваке поjединачне привреде у нашем окружењу, као и у српском друштву", оценио jе. Oн jе наjавио да ће Tурска идуће године председавати групом 20 наjразвиjениjих земаља и оценио да то треба искористити да оснуjемо пословни савет Бизнис 20 (Б20) коjи би укључио и Србиjу и друге земље региона. Tаj савет би се, како jе обjаснио, између осталог бавио развоjем инфраструктуре и ангажовањем приватног сектора, а о томе ће већ идућег месеца бити разговора у Београду.
Прочитајте још:Српски амбасадор у Москви поручио Русима: Нећемо уводити санкције против Русије
Говорећи о економском развоjу региона, Свилановић jе рекао да су три групе тема важне - прва jе повезивање кроз унапређење транспортне инфраструктуре у шта теба укључии приватни капитал, jер ниjедна земља у региону то не може сама да финансира, затим унапредење пословне климе и, као треће, енергетика. У оквиру стратегиjе за развоj региона, подсетио jе, Eвропска комисиjа jе додела 17 милиона евра од коjих шест за трговину, пет за истраживање развоjа, око три за запошљавање и око два за транспорт. Влада Србиjе, како jе навео, треба да донесе акциони план о спровођењу договореног у оквиру те стратегиjе. "Савет за регионалну сарадњу, уз помоћ и подршку EУ, у великоj мери се рефокусирао на економиjу, пошто помирење и сигурност у региону неће бити могући без jаког фокуса на економиjу", обjаснио jе он. Савет jе у септембру Eвропскоj комисиjи представио 20 нових проjеката и сада чека одговор у вези са финансирањем истих, закључио jе Свилановић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА