Најновије

Притисак Беле куће због Јужног тока!

БЕОГРАД - Амерички сенатор Крис Марфи, председавајући Поткомитету Сената за европске послове, долази следеће седмице у Србију ради, како је саопштено, разговора о јачању односа са САД.
Бела Кућа (Фото: Википедија)

Бела Кућа (Фото: Википедија)

Међутим, саговорници Курира оцењују да је његова посета блиско повезана са доласком руског председника Владимира Путина, те да амерички званичник долази да упозори Србију да не оде предалеко у флерту са шефом Кремља. Марфи ће у оквиру турнеје по региону, која почиње 14. октобра, посетити и Приштину, Загреб, Тирану и Подгорицу. Није прецизирано ког дана ће боравити у Београду, те није искључено да дође баш 16. октобра, када Србија дочекује Путина. Како је најављено, састаће се са највишим званичницима, међу којима и са министром одбране Братиславом Гашићем. Уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић каже за Курир да Марфи долази како би подсетио Србију да је на прозападном путу. - Марфи долази како би власт у Београду упозорио да не оде предалеко у флерту са Путином. Вероватно ће желети да види суштину опредељења српских власти, али и да добије уверавања и информације о односима са Москвом и да подсети ко је газда - закључује Вукадиновић. Са њим је сагласан политички аналитичар Драгомир Анђелковић, који такође каже да се преклапање посета не дешава случајно. - Због бољих односа са Москвом Србија постаје све атрактивнија за Запад - рекао је Анђелковић. Прочитајте још:

Алигрудић: Санда Рашковић Ивић унела поделе у ДСС

Путин се 16. октобра обраћа Србима – држи говор на војној паради!

Политички аналитичар Бранко Радун подсећа да амерички сенатори не долазе тако често у посете. - Американци и Руси су заинтересовани за пројекат изградње гасовода Јужни ток, али свако из свог разлога. Први желе да га суспендују, а други да се он реализује. Ја бих подсетио да је група сенатора недавно посетила Бугарску и извршила притисак да се радови на том пројекту тренутно обуставе. Можда би у том светлу требало гледати и предстојећу посету Србији - каже Радун. Како је саопштено, сенатор Марфи пренеће званичницима Владе подршку Вашингтона за интеграцију западног Балкана у ЕУ и НАТО и изразити подршку нормализацији односа између Београда и Приштине. Такође, указаће на значај транспарентности и владавине права за привредни раст, али и разговарати о томе на који начин САД могу да допринесу енергетској безбедности региона и помогну у отклањању последица поплава. Извор: Курир  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА