Najnovije

Pritisak Bele kuće zbog Južnog toka!

BEOGRAD - Američki senator Kris Marfi, predsedavajući Potkomitetu Senata za evropske poslove, dolazi sledeće sedmice u Srbiju radi, kako je saopšteno, razgovora o jačanju odnosa sa SAD.
Bela Kuća (Foto: Vikipedija)

Bela Kuća (Foto: Vikipedija)

Međutim, sagovornici Kurira ocenjuju da je njegova poseta blisko povezana sa dolaskom ruskog predsednika Vladimira Putina, te da američki zvaničnik dolazi da upozori Srbiju da ne ode predaleko u flertu sa šefom Kremlja. Marfi će u okviru turneje po regionu, koja počinje 14. oktobra, posetiti i Prištinu, Zagreb, Tiranu i Podgoricu. Nije precizirano kog dana će boraviti u Beogradu, te nije isključeno da dođe baš 16. oktobra, kada Srbija dočekuje Putina. Kako je najavljeno, sastaće se sa najvišim zvaničnicima, među kojima i sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem. Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović kaže za Kurir da Marfi dolazi kako bi podsetio Srbiju da je na prozapadnom putu. - Marfi dolazi kako bi vlast u Beogradu upozorio da ne ode predaleko u flertu sa Putinom. Verovatno će želeti da vidi suštinu opredeljenja srpskih vlasti, ali i da dobije uveravanja i informacije o odnosima sa Moskvom i da podseti ko je gazda - zaključuje Vukadinović. Sa njim je saglasan politički analitičar Dragomir Anđelković, koji takođe kaže da se preklapanje poseta ne dešava slučajno. - Zbog boljih odnosa sa Moskvom Srbija postaje sve atraktivnija za Zapad - rekao je Anđelković. Pročitajte još:

Aligrudić: Sanda Rašković Ivić unela podele u DSS

Putin se 16. oktobra obraća Srbima – drži govor na vojnoj paradi!

Politički analitičar Branko Radun podseća da američki senatori ne dolaze tako često u posete. - Amerikanci i Rusi su zainteresovani za projekat izgradnje gasovoda Južni tok, ali svako iz svog razloga. Prvi žele da ga suspenduju, a drugi da se on realizuje. Ja bih podsetio da je grupa senatora nedavno posetila Bugarsku i izvršila pritisak da se radovi na tom projektu trenutno obustave. Možda bi u tom svetlu trebalo gledati i predstojeću posetu Srbiji - kaže Radun. Kako je saopšteno, senator Marfi preneće zvaničnicima Vlade podršku Vašingtona za integraciju zapadnog Balkana u EU i NATO i izraziti podršku normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Takođe, ukazaće na značaj transparentnosti i vladavine prava za privredni rast, ali i razgovarati o tome na koji način SAD mogu da doprinesu energetskoj bezbednosti regiona i pomognu u otklanjanju posledica poplava. Izvor: Kurir  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA