Најновије

АГРЕСИЈА: Турска бомбардовала Курде!

ТУРСКА,ИРАК- Авијација Турске бомбардовала положаје Радничке партије Курдистана на југоистоку Турске. Напади уследили три дана пошто су курдски екстремисти гађали војни пункт близу границе са Ираком. У међувремену, курдски борци уклонили заставу Исламске државе на брду код Кобанеа.
Ердоган! (Фото: nationalturk.com)

Ердоган! (Фото: nationalturk.com)

Ово је прва операција Турске ширих размера против курдских екстремиста откад је пре две године покренут мировни споразум, наводи Ројтерс, а преноси Танјуг. Ваздушни напади у недељу нанели су тежак ударац Радничкој партији Курдистана (ПКК), пише турски Хуријет, али турска војска засад није коментарисала те наводе. Напади су изведени три дана пошто су борци ПКК гађали из артиљерије војни пункт у провинцији Хакари, близу границе са Ираком. Забрањена Радничка партија Курдистана потврдила је да је турска авијација гађала њихове положаје на југоистоку Турске, кршећи прекид ватре договорен у оквиру мировног споразума постигнутог пре две године. У саопштењу војног крила ПКК објављеном на веб-сајту те организације стоји да снаге ПКК нису претрпеле губитке током јучерашњих напада у области Даглика у покрајини Хакари. Осуђени лидер ПКК Абдулах Оџалан, који служи затворску казну, упозорио је почетком октобра да би мировни преговори могли да буду окончани уколико екстремистима Исламске државе (ИС) буде дозвољено да изведу масакр у претежно курдском граду Кобанеу у Сирији. Курди уклонили заставу џихадиста код Кобанеа У међувремену, савезничке ваздушне снаге су извеле ударе на рафинерију у источном сиријском граду Мајадин, који је под контролом снага Исламске државе, јавила је агенција АП, позивајући се на Сиријску опсерваторију за људска права. Опсерваторија тврди да је рафинерија у Мајадину у пламену. Удари су изведени на снаге Исламске државе и у околини града Кобани на граници са Турском. Курдске снаге у Кобанију кажу да су освојиле стратешки важно брдо Тел Шаир изнад града и уклониле заставу Исламске државе.
Прочитајте још:Погледајте цео говор председнице Аргентине који је широм света цензурисан(ВИДЕО) Нереди у центру Кијева, посланици побегли из парламента!
Председник Француске Франсоа Оланд данас је позвао Турску да отвори границе како би омогућила да помоћ и појачање стигну у Кобане, који је под опсадом екстремиста. Упозоривши да би Кобане, стратешки град код турско-сиријске границе, "могао сваког часа да падне у руке терориста", француски председник је рекао да Турска "аполутно мора да отвори границе" како би помогла сиријским Курдима да бране град који су напали џихадисти. Курдске групе позвале су Турску да дозволи транспорт оружја преко њене територије за борце који бране Кобане, одакле је до сада пребегло више од 160.000 Сиријаца, углавном Курда. Анкара је, међутим, уздржана према идеји да наоружава Курде или да војно делује против џихадиста јер, како објашњава АФП, страхује да би таква акција могла да ојача курдске екстремисте повезане с Радничком партијом Курдистана (ПКК). Мировни преговори између турске владе и ПКК почели су 2012. године ради окончања тридесетогодишње оружане борбе ПКК за аутономију Курда на југоистоку земље, која је од 1984. однела више од 45.000 живота. Извро: РТС  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА