Најновије

Руси угрозили помоћ ратарима у ЕУ

Буџетске одлуке Европске комисије могу истопити средства за помоћ европским пољопривредницима због руског ембарга на увоз хране из ЕУ.
Русија не попушта (Фото: alexandrelatsa.ru)

Русија не попушта (Фото: alexandrelatsa.ru)

По амандману на буџет ЕУ за 2015. годину, додатни приход за финансирање заједничке пољопривредне политике (ЦАП) износиће 465 милиона евра, рекао је извор. На то рачунају званичничи и пољопривредници да би надокнадили последице руског ембарга који је снази од почетка августа, и утиче на извоз који је 2013. године био пет милијарди евра. Проблем се састоји у томе што би извршно тело ЕУ да у време штедње, и пошто је буџет ЕУ напрегнут због низа хуманитарних ванредних ситуација (Сирија, ебола), смањи ЦАП на свега 17 милиона.
Прочитајте још: АНАЛИЗА: ДСС постаје центар патриотског блока или нова струја проевропске политике!?
То би принудило Европску комисију да за помоћ пољопривредницима употреби неки други извор финансирања, такозване "кризне резерве" од око 430 милиона евра од реформе ЦАП. Али да би се употребила та резерва, пољопривредници морају да одустану од директног плаћања из ЦАП које износи један одсто. Од ступања на снагу ембарга Русије, Европска комисија је већ најавила мере подршке повртарству и млекарству од око 350 милиона евра, рекао је извор. Ако би ти износи требало да се плате из "кризне резерве", у њој не би остало довољно новца за додатне мере подршке. Такву помоћ већ посебно захтева свињарство, а потребна је и одштета пољопривредницима у балтичким земљама и Финској, који највише зависе од руског тржишта. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА