Најновије

Србија због санкција Русији добија жути картон од ЕУ!

Порука комесара ЕУ Јоханеса Хана да Србија треба да преиспита увођење санкција Русији биће и у годишњем извештају ЕК.
Србиј опомена због Русије (Фото: alexandrelatsa.ru)

Србиј опомена због Русије (Фото: alexandrelatsa.ru)

Ово сазнаје „Блиц“ из дипломатских извора, као и да ће у извештају Европске комисије о напретку, који ће бити представљен 8. октобра у Бриселу, бити објашњено да се Србија још није усагласила са политиком ЕУ према Русији и да је потребно да начини додатни прогрес. Баш због Русије и украјинске кризе отварање поглавља 31 у преговорима о приступању могло би да буде проблем, наводе саговорници нашег листа. Како кажу “Блицови” извори, Ханова изјава пред Европским парламентом да ће Београд морати да преиспита своје ставове уколико жели да постане чланица ЕУ јесу тачни, али не важе “сада и одмах”, већ се сугерише да би усклађивање требало да буде “кохерентније”. Такође, на Србију неће бити већих притисака док се у потпуности не примени Бриселски споразум с Приштином. - Чули смо изјаву Јоханеса Хана да нема шансе за Србију да постане чланица ЕУ у наредних пет година. То није велико изненађење, одлука је била очекивана, али ћемо свакако наставити са реформама, наставити наш пут ка ЕУ и учинити најбоље до почетка 2019. када ће све бити у рукама других - рекао је премијер Александар Вучић на Београдском безбедносном форуму, истакавши да је политика Србије пут ка ЕУ, али и добри односи са Русијом, и да се то неће мењати. Саговорници “Блица” сагласни су у томе да тренутно нико не очекује да Србија уведе санкције Русији, а изјаву комесара Хана тумаче као најаву могућег тврђег става. Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт каже да се од сваке земље кандидата очекује да се све више усклађује са ставовима ЕУ. На питање “Блица” да ли захтев да Србија уведе санкције Русији може у блиској будућности да постане услов или ултиматум, или закочи преговоре са ЕУ, Давенпорт је рекао да те термине не би користио у овом контексту, и да није реч о томе.
Прочитајте још:Коме смета Путин у Србији?Војске Србије и Мађарске на заједничкој вежбиКараџић: Ја сам истински пријатељ муслимана, очекујем ослобођање!
Душан Рељић, научни истраживач на Немачком институту за међународне односе и безбедност, сматра да је Ханова изјава политички притисак на Београд да “пазе шта раде, да не изазову превише нерасположења у Бриселу и кључним центрима ЕУ”. Упитан да ли нове поруке из ЕУ могу да се тумаче и као притисак због најаве доласка руског председника Владимира Путина и да ли ће Србија због тога бити кажњена, Рељић каже да не види које санкције Србији би могле да буду у интересу ЕУ, све док Београд нормализује односе с Приштином. Потпредседник немачког Маршаловог фонда Иван Вејвода каже за “Блиц” да тренутно нема никаквих озбиљнијих сигнала ни из Вашингтона ни из Брисела да се од Србије у средњорочном периоду захтева увођење санкција Русији. Он сматра да сигнали попут Ханове изјаве могу да се разумеју као питање за унутрашњу политичку употребу у ЕУ или да неко жели да покаже да је тврђи у порукама од других. Брига и због „Утиска“ Као минус у извештају ЕК, у делу који се тиче слободе изражавања, биће забележено укидање емисије “Утисак недеље” на ТВ Б92, сазнаје “Блиц”. На негативну интонацију утицаће и укидање политичких емисија на ТВ Студио Б, као и смена директора те телевизије Александра Тимофејева. Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкла Давенпорта је на Твитеру написао: “Већ 4 год. сам у Србији и не пропуштам #утисак. Овакве емисије су важан допринос размени мишљења у друштву. Када ће се вратити на Б92?”. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА