Најновије

Цене у вртићима нису по закону!

Родитељи малишана који иду у неки од београдских државних вртића, годинама плаћају знатно вишу цену него што је то законским прописима предвиђено, потврђено нам је у Министарству просвете.
Дечурлија... (Фото: strangenotions.com)

Дечурлија... (Фото: strangenotions.com)

Иако је надлежно министарство упутило више дописа градској власти са захтевом да усклади правилнике са законима који прописују да родитељи плаћају 20 одсто од економске цене, није било одговора, нити је цена умањена. - На основу документације коју су нам странке доставиле констатовали смо да родитељи деце у предшколским установама у Београду и Крагујевцу, учествују у обезбеђивању средстава за остваривање предшколског васпитања и образовања у већем проценту него што је прописано чланом 159. Закона о основама система образовања и васпитања и чланом 50. Закона о предшколском васпитању и образовању - наводе у Министарству. У јулу је од градских власти у Београду и Крагујевцу затражено обавештење о проценту у којем родитељи учествују у плаћању вртића. Крагујевац је донео решење по којем се утврђује економска цена услуга од 17.153 динара, а родитељи ће плаћати 3.430 динара, што је 20 одсто. - Град Београд је, половином септембра, послао обавештење да на основу којег се види проценат учешћа родитеља није утврђен у складу са законом - наводе у Министарству просвете. - Упутили смо поново допис 2. октобра и указали да то што постојећи правилник није усклађен са законом, проузрокује и материјалну штету у виду додатних трошкова за родитеље, па је потребно да се у што краћем року донесу акти којима ће се прописати економска цена и учешће родитеља у проценту који је прописан законом. Нисмо добили одговор од града Београда. Надлежни посебно напомињу да се евентуални попусти могу давати искључиво у односу на максимално учешће родитеља у износу од 20 одсто од економске цене. Највећа цена коју тренутно плаћају родитељи београдских малишана је 9.705 динара и она важи за око 17.000 корисника, тако да они већ годинама плаћају много више од прописане цене.

Максимално 6.000 динара

Колика је стварна економска цена тешко је утврдити. Пре поскупљења у јануару 2013. надлежни су говорили да је 20.000, а јула ове године - 30.000 динара. Међутим, у одговору Секретаријата за образовање од 2. октобра, на питање колико родитеља плаћа пуну цену, наводи се да „нико не плаћа пуну цену од 13.300 динара“. Дакле, 20 одсто би се кретало од минималних 2.660 до максималних 6.000 динара.

Десет дана без oдговора

Иако су пре десет дана Секретаријату за образовање упутили питања, одговори нису стигли. Тако смо остали ускраћени за објашњење када ће град почети да примењује закон, односно како је економска цена порасла од јануара 2013. до јула 2014. са 20.000 на 30.000 динара.
Прочитајте још:Јесен мирише на ове рецепте: Најлепше посластице са јабукама

Закон на снази од 2009. године

Чланом 159. Закона о основама система образовања и васпитања прописано је да локална самоуправа учествује у финансирању боравка малишана у вртићу са 80 одсто од економске цене по детету. Овај пропис ступио је снагу 2009. године, дакле још за време бивше власти ДС. Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА