Најновије

СНСД нема једног посланика потребног за власт

БАЊАЛУКА - Гласови из иностранства нису угрозили већину владајуће коалиције СНСД-ДНС-СП у Народној скупштини Српске, потребну за формирање нове владе, али су довели до губитка једног мандата СНСД, са 30 на 29, чиме је коалициони капацитет доведен на саму границу од 42 посланика!
Фали један мандат (Фото: РТРС)

Фали један мандат (Фото: РТРС)

У случају да коалиција СНСД - ДНС и СП, бројањем преосталих гласова из дијаспоре и поновним пребројавањем на појединим бирачким местима у земљи, изгуби још један мандат, ушло би се у драматичну политичку ситуацију у потрази за „мандатом спаса“. Од гласова из иностранства највише је профитирала бошњачка коалиција „Домовина“, која је број мандата повећала са четири на пет науштрб једног посланичког места СНСД. Постоји могућност да ова коалиција добије још један мандат, али овог пута науштрб СДС. Како сада стоје ствари, коалиција СНСД - ДНС и СП има укупно 42 мандата у НС РС, опозициони Савез за промене 35 и „Домовина“ пет. По досадашњим резултатима, СНСД има 29 мандата, ДНС - СНС - СРС осам, СП пет, СДС - ПУП - СРС РС 24, ПДП седам, НДП пет и „Домовина“ пет. Иако је већина тесна и на самој граници, лидери СНСД и СП уверавају да актуелна власт у РС има капацитет за формирање скупштинске већине и нове Владе. Председник СНСД Милорад Додик рекао је да је са лидерима ДНС Марком Павићем и СП Петром Ђокићем постигао договор да нову Владу формирају ове три странке. И лидер СП Петар Ђокић рекао је да је потпуно уверен да ће ова коалиција поново формирати власт у Српској. - Не постоји сметња за разговоре са коалиционим партнерима са којима смо на власти и у овом тренутку и у будућности. Већ сам рекао да ћемо разговарати и са свима онима који желе да разговарају са нама - рекао је у петак Ђокић. Он је потврдио да су већ одржане једне консултације у оквиру владајућих странака, наводећи да се оне „иначе обављају у оквиру коалиције која врши власт, јер имају одговорност“. Међутим, лидер ДНС Марко Павић тврди за „Новости“ да са Додиком и Ђокићем још ништа није званично договорио у вези са формирањем власти у РС. - Званични резултати избора биће познати у понедељак и тек онда можемо озбиљно разговарати о формирању власти. Још се нисмо ни о чемудоговорили - рекао нам је јуче Павић.
Прочитајте још:Склопљен договор око формирање нове власти у РСНа стадиону Славије натпис “смрт Србима” и „сви сте ви Турци”
Истовремено, потпредседник СНСД Радован Вишковић изразио је забринутост због спорог бројања гласова у БиХ. - У БиХ је све могуће. Не би ме зачудило кад би под утицајем међународне заједнице и изборних малверзација коалициони капацитет СНСД-ДНС-СП са 42 посланика, колико нам треба за већину, био смањен на 41 мандат - казао је Вишковић. Ипак, он очекује да ове три партије без проблема формирају власт у РС и заједно са СДА и ХДЗ БиХ уђу у процес формирања власти на нивоу БиХ. ИВАНИЋ И ДОДИК И ДАЉЕ ВОДЕ Кандидат за члана Председништва БиХ из Српске Младен Иванић добио је 10.570 гласова бирача који су гласали поштом, у одсуству, путем мобилних тимова, у дипломатско-конзуларним представништвима и на потврђеним листићима - наведено је на сајту ЦИК БиХ. Кандидаткиња коалиције СНСД-ДНС-СП Жељка Цвијановић освојила је 5.137 гласова. Кандидат Савеза за промене за председника РС Огњен Тадић добио је 3.340 гласова, а кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП Милорад Додик 1.745 гласова. У СНСД уверавају да је Додикова предност од око 8.000 гласова недостижна. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА