Најновије

Расправа о промени закона о финансирању странака

БЕОГРАД - Шеф посланичке групе СНС Зоран Бабић изјавио је данас да ће та партија до краја недеље у скупштинску процедуру, по хитном поступку, упутити измене Закона о финансирању политичких партија, којим би се средства из буџета намењена финансирању странака смањила за 35 одсто.
Скупштина Србије (фото Јутјуб)

Скупштина Србије (фото Јутјуб)

Он очекује да ће Закон бити усвојен у наредне две недеље. "То је однос одговорних људи, који препознају и знају стање у јавним финансијама, где поштујемо одлуку да ће 39 процената пензионера помоћи држави да смири своје јавне финаније, да исправи грешке из прошлости, и оно стање у које нас је довела неодговорна влада ДС", рекао је Бабић новинарима у парламенту. Бабић је истакао да је важећи Закон донела 2011.године већина Демократске странке како би "што више убрали за себе, а говоримо о милионима евра". "И ту је разлика између СНС и бивших странака на власти што у моменту када смо највећи, када су та издвајања највећа за СНС по броју посалника, себи смањујемо не за 2, 3, или 5 процената, већ 35 одсто", рекао је шеф напредњака. Посланик СПС Ђорђе Милићевић подсетио је да је та партија, када је усвајан Закон о финансирању странака, јасно изашла са ставом да грађани морају да знају како се троши сваки динар који странке добијају из буџета. "Наравно да подржавамо предлог који ће водити у правцу смањења средстава, сви у Србији мора да поднесу терет економске кризе, а најмање социјално угрожене категорије становништва“, подвукао је Милићевић. Шеф посланичке групе ДС Борислав Стефановић сматра да је свако издвајање за политичке партије, какво је сад предвиђено, превисоко, те да се та партија залаже за смањење и промену тог закона.
Прочитајте још:ДАЧИЋ: Ја и Вучић смо као Скадар на БојаниТадић критикује Владу
"Имали су две и по године времена да донесу Закон по хитном поступку, као што су донели више од 200 закона, али нису то урадили, а сада се ваде на ДС, као што иначе раде, и сви заборављају да је ова власт преко две године, а не пет месеци", рекао је Стефановић. Он је с друге стране поставио питање да ли су напредњаци спремни да се одрекну "везаности" за јавна предузећа одакле црпе значајна средства. "Ја бих волео то да видим као паралелни процес и онда бих заиста веровао да су искрени", прокоментарисао је Стефановић. Лидер Нове странке Зоран Живковић каже да СНС добија из буџета шест милиона евра, а Нова странка 100.000 евра на годишњем нивоу. "Приметићете драматичну разлику јер без обзира што имамо само два посланика, то је и даље 60 пута више с тим што треба знати да СНС добија средства и из буџета Београда и других градова", указао је Живковић. Програмски директор Транспарентности Србија Немања Ненадић рекао је Тањугу да се проценат износа за финансирање странака обрачунава у односу на расходе буџета, те да Закон о финансирању политичких активности није на довољно јасан начин одређена сврха буџетских издвајања. "Кад би било јасније шта је то што законодавац сматра да треба покрити од страначких трошкова, онда би се лакше могло израчунати и колико новца треба извођити из буџета и како тај новац треба да се расподели међу странкама", рекао је Ненадић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА