Најновије

Како да вратите избрисане податке с мобилног

Није лако и вероватно ће вам бити потребна помоћ стручњака, али решење постоји. Прво прочитајте шта не смете никако да радите!
Фото: mobilnatelefonija.net

Фото: mobilnatelefonija.net

Почећемо овај текст упозорењем да, без обзира на то што већина корисника мисли супротно, фабричким ресетовањем телефона не могу се обрисати сви кориснички подаци с Андроид телефона! Враћањем паметног телефона на фабричка подешавња, односно активирањем функције “Factory Reset“ не бришу се подаци трајно и могуће их је вратити, уверили су нас стручњаци за спашавање података из лабораторије “Датасолушн“ и тиме дефинитивно разјаснили све недомуице око тога. То сазнање може бити корисно у случају да из било ког разлога морамо на телефону да урадимо “Factory Reset“ па желимо да вратимо своје обрисане податке (контакте, СМС поруке, мејлове, документа, фотке, снимке, музику и друге). Спасавање података са мобилних уређаја је процес за који је поред технологије и знања, потребно искуство. Сам поступак је сложенији и дуготрајнији у односу на исте кварове на другим типовима медија (хард дискови, меморијске картице, УСБ дискови). Ипак, добро је почети уз сазнање да тип оперативног система који се налази на паметном телефону или таблету не представља ограничење, тако да поред стандардних Андроид, ИОС и Виндовс оперативних система, спашавање података могуће је и са старијих уређаја, са својим специфичним оперативним системима. Постоје две врсте оштећења података на мобилним уређајима, механичка и логичка. У случају логичких оштећења, као што је фабричко ресетовање телефона (“Factory Reset“), да би спасавање података било успешно или задовољавајуће, потребно је да се телефон више не користи. Разлог за то је исти као и код хард дискова - када обришете податке с неког уређаја, свако коришћење тог уређаја може да препише обрисани садржај и онемогући враћање избрисаних података. Већина корисника мисли да се не може преписати обрисано све док не сними нове слике, видео снимке, документа и друге фајлове. Нажалост, то је нетачно! Сам рад уређаја уписује привремене податке у меморију телефона, датотеке са позивима и порукама, отварање Фејсбук налога, сурфовање Интернетом, итд. Дакле, немојте користи уређај након брисања података уколико су вам ти подаци заиста важни и желите да их вратите. Искључите телефон и не користите га док не вратите податке. Да би уопште било могуће започети спасавање података на већини новијих уређаја, неопходно је да уређај буде "рутован" односно да се омогући администраторски приступ том уређају (телефону, таблету). За то је потребно изменити део интерног кода телефона, а за корисника то конкретно значи да уређај тиме губи гаранцију, што наравно морате имати у виду, нарочито ако су у питању новији телефони. Затим се обезбеђује приступ интерној меморији телефона и врши се клонирање свих физичких сектора. Након тога се врши анализа датог клона, реконструише се оперативни систем, који је коришћен, и извлаче се подаци.
Прочитајте још:Шта Русија смера са Интернетом!?Како осушити мокар телефон
А шта ако... Шта ако стварно желимо да трајно обришемо све податке на телефону ког смо привремено користили или на телефону који желимо да поклонимо или продамо? Трајно брисање података јесте могуће, али се то не ради активирањем “Factory Reset“ функције, већ на потпуно другачији начин и та процедура је врло компликована. О томе  неки други пут! Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА