Најновије

ФИЛЕ: Србија је постала најближи партнер ЕУ!

БЕОГРАД -  Комесар за проширење ЕУ Штефан Филе каже да је импресивно колики је пут у процесу европских интеграција прешла Србија током његовог петогодишњег мандата.
Фото: youtube.com

Фото: youtube.com

Филеово мандат истиче за неколико недеља, а он наводи да је Србија постала један од најближих партнера ЕУ, а српска влада заузела прави став према реформама за модернизацију државе. Према Филеовим речима, озбиљни економски изазови са којима се Србија суочава, отежани недавним поплавама, захтевају храброст и вољу политичког вођства, као и грађана, а охрабрује то што је "српска влада сама поставила амбициозне економске циљеве, њен добар почетак примене структурних реформи и наставак дијалога са Косовом". - Српска влада је поставила амбициозан план за преговоре. Такође, заузела је прави став према реформама као према шанси за модернизацију државе, истакао је Филе у чланку који објављује "Блиц". Он је указао да је Унија формалним отварањем преговора о приступању и реаговањем на разорне поплаве показала да је Србија постала један од њених најближих партнера. - Ова година је почела веома позитивно са формалним отварањем преговора о приступању ЕУ у јануару. Ту прекретницу, нажалост, прекрила је сенка тешких поплава и невиђеног разарања које су оне изазвале. У обе ситуације, мада по природи веома различите, ЕУ је показала да је Србија постала један од наших најближих партнера, навео је он. Истичући да је од фебруара 2010. Србија аплицирала за чланство, добила статус кандидата и постала земља преговарач, Филе наводи да је отварање преговора о приступању представљало прекретницу у односима "са новим одговорностима и шансама за Србију". Према његовим речима, реакција након поплава показала је да је ЕУ одлучна да буде уз Србију "не само у добрим, већ и у лошим временима". - И, заиста, није ствар у томе шта Брисел жели од вас већ много више шта ви сами желите за себе", истакао је Филе, додајући да су приступни преговори "добра прилика коју Србија треба да искористи да би постигла стандарде ЕУ за добробит властитих грађана. Наглашавајући да тај процес "јесте и биће захтеван", он је рекао да ће темпо преговарања зависити од способности Србије да оствари кључне структурне реформе на пољима владавине права, јавне администрације и економије. - Током процеса преговора од Србије ће се тражити да напредује у бројним областима: од људских права, слободе говора и владавине права до заштите животне средине, стандарда у здравству и заштите потрошача, навео је Филе и додао да Србија "у својим напорима може да рачуна на солидарност ЕУ" и да ће ЕК наставити да обезбеђује експертизе, упутства и финансијску подршку.
 Прочитајте још:

Дачић: Подела Косова је добро решење!

Данас извештаj EK о напретку Србиjе на путу ка EУ

Комесар за проширење је навео да је ЕК одобрила више од 1,5 милијарду евра донација од 2014. до 2020. године Србији кроз ИПА националне фондове и да ће "додатни фондови ће доћи кроз прекограничне и вишекорисничке ИПА пројекте и билатералне програме појединачних држава ЕУ". - Поред помоћи Србији да се модернизује, реформе потребне за придруживање ЕУ помоћи ће и да се изгради веће, компактније и просперитетније унутрашње тржиште ЕУ, навео је Филе. - И још значајније, посвећеност Србије регионалној сарадњи кључна је за учвршћивање мира и стабилности широм континента који је био избраздан поделама и раздором, истакао је он, додајући да је "највећи допринос (је) вредностима и идејама мира и демократије, поштовања људских права и владавини права. Извор: Танјуг/Б92.нет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА