Најновије

Овако се дечак са Косова претворио у бомбаша самоубицу

Косовски Албанац Бљерим Хета, који је у марту погинуо у Ираку, повукавши са собом у смрт 52 Ирачана, један је од 200 својих сународника за које се верује да се боре у Сирији и Ираку на страни исламских екстремиста, сејући смрт око себе, али наносећи и велику бол својим највољенијима, пише Би-Би-Си.
Албански џихадиста у Сирији (принтскрин Јутјуб)

Албански џихадиста у Сирији (принтскрин Јутјуб)

Би-Би-Си наводи да су некада на Косову живеле породице које су традиционално припадале исламу али нису биле посвећене вери, док се у последње време део младих људи тамо радикализовао, преноси Бета. Један од њих је Бљерим Хета, који је 7. августа 2013. године напустио Косово, не рекавши породици ни речи. Два дана касније, послао је својој сестри Аријети СМС поруку у којој је навео да је у Турској, а она је, покушавши да га позове, схватила да јој је брат у – Сирији. Потом је мајка нашла у синовљевој соби разгледницу, која је заправо била опроштај – двадесетчетворогодишњи Бљерим је поручио да је отишао на пут са кога се неће вратити. Бљерим Хета је, бар за сада, једини бомбаш самоубица са Балкана. Аријета од тада гледа братовљеве слике и присећа га се. "На овим сликама он је као дечак, и очи су му тако невине." "Мој брат је имао диван живот. Имао је новца. Није баш имао 'мерцедес' него 'опел', али били смо срећна породица. Не могу да разумем зашто је то урадио", прича Аријета. Пре него што је отишао, Бљерим је постао велики верник и често је путовао да би слушао проповеди разних имама, и зато његова СМС порука "из Турске" није испрва забринула његову сестру. Када је посумњала да је он у Сирији, а пре но што је мајка нашла разгледницу, Аријета је са њим разговарала преко скајпа, и Бљерим је тврдио да је у Турској, да тамо учи арапски и тражи жену која носи хиџаб. Попут многих становника Косова, породица Хета је била секуларна, мада се културолошки идентификовала са исламом. А онда је Бљерим почео да иде у џамију, да путује у Македонију и да обилази џамије у другим градовима Косова. Аријета каже да је њеног брата заврбовао момак којег и данас виђа на улици. "Није му он купио карту за Сирију, али га је водио на места где се говорило да је џихад добра идеја. Надам се да ће се једног дана том момку судити због тога што је урадио", каже Аријета огорчено. У своја последња три месеца на Косову, Бљерим Хета се променио; пустио је браду, почео да носи краће панталоне попут дела муслимана на Блиском истоку, и гледао је много снимака молитви имама на Јутјубу. Напослетку је Бљерим директно признао сестри преко скајпа да је у Сирији и истакао да се бори за своју веру. Такође је рекао да су други народи лоши, и да жели да умре за Алаха, и да ће му то причинити велико задовољство.
Прочитајте још:Новопазарац путем фејсбука позивао да се на Београд изврше теористички напади!Фидел Кастро: НАТО гаји мржњу према Русији и спреман је за“рат истребљења“!
"Почела сам да плачем и вриштим, питала сам га каква је то религија када мораш да убијаш људе и на крају да убијеш себе", рекла је Аријета. Одговорио јој је да ако буде опет тако причала са њим – онда је никад више неће позвати. Она сматра да је њена породица игнорисала његове промене у понашању и изгледу, попут промене одеће и ношења браде, а све то је указивало могуће радикално понашање. "У то време смо веровали да није глуп. Био је добар дечко, али мислим да су му испрали мозак. Прво су га плашили стварима које ће му се догодити у паклу. Онда су му испричали позитивну страну – о рају. Знам то, јер сам нашла списе које је оставио иза себе." Када су 24. марта разговарали, он је тада рекао да је само ислам исправна ствар и да ће "можда данас или сутра срести Алаха". После је разговарао са мајком, замоливши је да му опрости за све што је урадио. Дан после разговора, 25. марта, Бљерим се разнео експлозивом усмртивши 52 Ирачана. "Док је био на Косову, Бљерим је причао да бомбаши самоубице нису муслимани. Али кад сам с њим о томе причала кад је отишао у Сирију и питала га: 'Да ли је добро убијати људе?', он је одговорио: 'Ако нису муслимани – јесте'", наводи Аријета. Осмогодишњи дечак у Сирији Би-Би-Си наводи и случај осмогодишњег Ериона Абазија са Косова, којег је отац наводно повео почетком јула на излет по косовским планинама, а у ствари га је преко Албаније и Турске одвео у Сирију у камп за обуку бомбаша самоубица. Породица је још у шоку и има спорадичне контакте са дечаком. Његова мајка је рекла да је Ерион телефоном с њом причао као мушкарац, иако му је тек осам година. Фотографије малог Ериона постављене на друштвеним мрежама приказују га са подигнутим кажипрстом, што је знак Исламске државе, и како са осталом децом гимнастицира поред црне заставе џихадиста. Власти Косова сматрају да око 200 тамошњих Албанаца ратује у разним милитантним групама у Сирији и Ираку. Неки верују да становници Косова избегавају да причају о томе да су им рођаци у Сирији и да тамо ратују, и да бити повезан са радикалним исламом значи бити стигматизован. Људи страхују и да изгубе посао ако се сазна да је неко из породице члан Исламске државе. Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА