Најновије

Ројеви азијских бубамара окупирали Београд!

БЕОГРАД - Београђани јављају да су се у главном граду појавили ројеви бубамара, окупирајући им дворишта, прозоре и собе широм Београда.
Илустрација (Игре123.нет)

Илустрација (Игре123.нет)

Стручњаци кажу да је реч о азијским бубамарама које су погубне само за домаће „имењакиње“. Лека нема јер потрага за њиховим природним непријатељима и даље траје, а закон их и званично штити од истребљења. Становници Бановог брда, Видиковца, насеља Степа Степановић и Медаковић, Белог потока и Миљаковца одскоро имају редовне госте. Азијске бубамаре у Србији први пут су забележене на Фрушкој гори 2008. године, иако су у Европу увезене доста раније, у борби против биљних ваши. - Од тада су се одомаћиле, прилагодиле и скоро потиснуле домаће бубамаре - каже Миленка Перић из Завода за биоциде и медицинску екологију. - Оне нису штетне ни за људе, ни за биљке, али, пренамножиле су се. Имамо мање биљних ваши, али и мање домаћих бубамара. Од локалних се разликују по томе што имају више тачкица, а и крила су им свих боја, не само црвене. - Бубамаре су законом заштићене - каже Перић.
Прочитајте још:

Цео Београд нестаје до 2050.

Стручњаци још покушавају да пронађу њиховог природног непријатеља, па да им се тако смањи број. До тада, ако вам сметају, најбоље је избацити их некако из просторије. Не треба их гњечити, јер испуштају жут сок непријатног мириса. Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА