Најновије

Да ли виагра може да "поправи" памћење?

Васкуларна деменција је други најчешћи облик деменције. Настаје оштећењем крвних судова у мозгу који доводе кисеоник што води до смањеног дотока крви у мозак коме фали кисеоника.
"Плаве таблетице" јачају и памћење? (Фото: Freeimages)

"Плаве таблетице" јачају и памћење? (Фото: Freeimages)

Због тога делови мозга постају оштећени, што ствара проблем са памћењем. Тадалфил - лек који је сличан виагри шири крвне судове а експерти мисле да би могао да лечи деменцију тако што би појачавао доток крви и мозак. Урађено је истраживање с циљем да провери да ли лек, који се иначе користи да помогне у решавању еректилних проблема код мушкараца, може да помогне код ове болести. Лек под именом Тадафил, који је из исте породице лекова као и виагра, ради по принципу ширења крвних судова. Научници верују да би могао да помогне код васукалрне деменције тако што би појачао доток крви у мозак. Васкуларна деменција је друга најчешћа деменција са око 110.000 новооболелих у Великој Британији, годишње. Деменцију карактерише погоршање памћења, размишљања, понашања и могућности да се извршавају свакодневне активности. Близу 35,6 милиона људи широм света болује од деменције и овај бропј се повећава са 7,7 милиона нових случајева сваке године, тврди Светска здравствена организација. У склопу нове студије Тадалфил је дат учесницима, њих 50 били су старији од 65 година који су имали болест уских крвних судова после које је уследио шлог или неки проблеми са сећањем. Научници су желели да упореде колико крви долази до мозга након узимања овог лека.
Прочитајте још:Како да помогнете депресивној особи?6 правила уз која ће се решити затвора
Људи који већ имају деменцију нису могли да учествују јер се овај лек користи да превенира деменцију пре него да је лечи када је већ у развоју. Од овог лека се очекује много, кажу научници а значај открића наглашава и др Атикус Хеинсворт са Лондонског универзитета: "Лек Тадалафил се користи како би појачао доток крви у сунђерасто ткиво пениса. Сада радимо на томе да проверимо да ли исто може да уради са још једним органом од виталног значаја - мозгом". Извор: Дејли Мејл

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА