Најновије

Тинејџерка "изгорела изнутра" након узимања антибиотика

У бизарном и посве страшном случају у Калифорнији, деветнаестогодишња жена гори изнутра. Ако се питате, како је то могуће - одговор је алергијска реакција.
(Фото: ЈуТјуб)

(Фото: ЈуТјуб)

Стивенс-Џонсонов синдром је болест коже и слузница која се одликује температуром, ерозијом у устима, тешким коњунктивитисом и кожним променама на целом телу. Настаје као нуспојава лекова. Промене типично почињу на лицу и трупу, неправилног су облика, равне, округласте, црвенкасте и понекад се јављају мехури и љуштење коже. Јасмин Кастанада је деветнаестогодишња студенткиња друге године факултета и мајка четворомесечне девојчице. На Дан захвалности се пожалила на бол у грлу и од пријатеља узела антибиотик, пише Си Ен Ен. Убрзо после узимања лека почела је да се жали на тешко дисање а мајци је рекла да јој усне, очи и грло буквално горе. Њене усне су постале толико црвене да није могла да говори. У року од двадесетчетири сата стављена је на респиратор и сада непомично лежи на Универзитетској клиници у Калифорнији. Њена дијагноза јесте Стивенс-Џонсон синдром, алергијска реакција која је изазвала да јој се кожа распада и отварају ране по телу. "Ово је еквивалент горењу изнутра", рекла је дерматолог за АБЦ7. Директор у центру за опекотине, др Виктор Џо је рекао за ЦНН да ово стање захвата две трећине њене коже и да је Кастанеда добила токсичну епидермалну некролизу. Смртност од ове болесто достиже 25% али др Џо верује да ће она преживети али да се брине за њене очи које су тешко захваћене и то може довести до слепила. Њена мајка сада апелује на људе да никако не узимају лекове без препоруке лекара, позивајући се на случај своје ћерке која је због алергијске реакције скоро умрла. Од петка Јасмин је имала неколико операција којима јој је на деловима где јој се кожа одвојила рађена трансплантација коже. Њени родитељи су основали фонд и моле за помоћ у донацијама како би наставили са операцијама болесне Јасмин Кастанеда. Део лечења јесте и увијање тела у посебне завоје који покривају отворене ране и спречавају инфекције.
Прочитајте опет:Да ли виагра може да „поправи“ памћење?Митови о трудноћи
"Ова ситуација је врло отрезњујућа. Чињеница да можете доћи у озбиљну животну опасност ако попијете лек је веома озбиљна. Људи не размишљају много када одлуче на своју руку да узму неки лек", каже др Џо. Након опоравка од Стивенс-Џонсон синдрома пацијенти немају превеликих проблема осим рецимо сувоће коже. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА