Најновије

Иран: Хомеини није наручио убиство Папе Јована Павла Другог

ТЕХЕРАН- Мехмет Али Агџа, који је извео атентат на папу Јована Павла II, тврди да је пристао да убије папу на молбу иранског вође ајатолаха Рухолија Хомеинија, оснивача Ис
Хомеини (Фото: wikimedia.org)

Хомеини (Фото: wikimedia.org)

Агџа је на српској телевизији изјавио да је о "иранском трагу" у организацији атентата на папу испричао у својој књизи "Обећали су ми рај". Према његовим речима, када га је Јован Павле II посетио у затвору, он је поверио папи да су "наручиоци" били ирански лидери.

Иранске власти су одмах осудиле Агџу и саопштиле да његове тврдње не одговарају истини. У изјави амбасаде Ирана у Београду, каже се да је Хомеини читавог живота одржавао одличне везе са духовним представницима свих конфесија, укључујући и Римокатоличку цркву.

Ватикан је такође оповргао изјаву Агџе.

1981. године Мехмет Али Агџа, активиста турске ултрадесне групације "Плави вукови", извршио је атентат на папу Јована Павла II у Ватикану. Том приликом, папа је био рањен у стомак.

Прочитајте још:Украјина прекинула снабдевање струјом КримаПутин потписао нову руску војну доктрину: НАТО и САД главна претња

Ово није било прво кривично дело Агџе. 1979. године он је убио уредника листа Milliyet Абди Ипекчи у Истамбулу. Био је ухапшен, али је успео да побегне.

2010. године Агџа је пуштен на слободу. За време извршавања затворске казне примио је католичанство.

Извор: Глас Русије

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА