Најновије

Чуркин: Желимо суд за злочине на Косову

ЊУЈОРК – Амбасадор Руске Федерације Виталиј Чуркин изразио је забринутост због негативног импакта политичке кризе на Косову и немогућности политичких актера да формирају владу на оснивање специјалног суда за злочине почињене током и после рата на Косову.
Виталиј Чуркин (Фото: ЈуТјуб)

Виталиј Чуркин (Фото: ЈуТјуб)

Ти злочини, како је подсетио укључују етничко чишћење Срба и трговину органима. „Починиоци морају бити нађени. Позивамо УН да активно прати оснивање тог суда,” рекао је руски амбасадор. Чуркин, који је говорио други после косовског премијера Тачија, сложио се са излагањем премијера Србије Александра Вучића. Он је истакао да Косово ни после толико година није постигло напредак у владавини закона што се, како је оценио, одражава и на економску ситуацију. Косово према његовим речима, није постигло напредак у борби против организованог криминала, или у домену слободе говора.. Незапосленост остаје висока, а народ тражи бољи живот.
Прочитајте још:Лавров: Запад је довео до рата у Украјини
Изразио је забринутост због сумњи да су високи функционери Еулекса учествовали у корупцији иако су они ти који је требало да спроводе закон. „Узнемиравају нас напади на манастире који сведоче о том да још постоји међуетничка нетолеранција,„ рекао је он. Косово мора да предузме одлучне мере да спречи учешће својих грађана у терористичким групама. Он је истакао значај међународног присуства на Косову и позвао УНМИК да настави свој мандат у „потпуности и динамично”. Поновио да се руски став о непризнавању независности Косова није променио и да резолуција 1244 остаје на снази. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА