Најновије

Радомир Андрић, 70 година живота и 50 година рада: Смех је лек, прашак, користе га и краљ и сиромашак

[caption id="attachment_365383" align="aligncenter" width="576"]radomir mla Радомир Андрић и Млађен Цицовић Фото: Срна[/caption] БЕОГРАД – Песник Радомир Андрић обележио је 70 година живота и 50 година уметничког рада заједно са колегама песницима на књижевној вечери уприличеној синоћ у познатој београдској песничкој кафани Стенка. У његову част стихове су говорили Душко Н. Петровић, Миљурко Вукадиновић, Јеремија Лазаревић, Љиљана Црнић, Жељко Цуревић, Драгана Кртолица, Радован Гајић и многи други. - Ова стихови нас опомињу да се не заносимо и да живот потрошимо на прави, људски начин јер све то брзо оде и нестане. Траг речи остане, траг мисли. Речи остају у ваздуху, али када их изговримо, оне су наша права храна која остаје у нама, оснажује наш дух, оно што јесмо или што тражимо да будемо. Тражимо ту свећу, тај ирационални пламичак који нас осветљава тамо пред неким огледалом и који покаже сва наша лица. Када се загледамо у та лица, чини нам се  -  тамо је неко други. Литература се заснима на том аутобиографском. Тај део је суштински, тај други који је негде остао на нашим путевима, јавља се стално, опомиње да смо могли нешто друго да будемо - рекао је наш уважени песник и наставио: -Ја се увек трудим да се насмејем себи: смех је лек, прашак, користе га и краљ и сиромашак. То су ти животни простори. Зашто их не би опевали. И то што нам се дешава у оваквим просторима. Зашто да не, и овакве скупове у Стенки. Рада нас подржава, али морамо и ми њу да подржимо. Рада и њен Милорад нас дочекују. Ту смо гости, али и дух ресторана. Зато су и лепе ове књижевне вечери. Оне остају у нама као духовна слагалица која нема заборава.

Цицовић и Андрић потписали Меморандум о сарадњи

 Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић и председник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић  потписали су јуче Меморандум о сарадњи, као документ којим се, у складу са Споразумом о специјалним везама Србије и Српске, регулише конкретна сарадња у организовању књижевних манифестација, промовисања књига и књижевних часописа и заједничких наступа српских књижевника са леве и десне стране Дрине, пре свега у организацији Међународних београдских сусрета писаца, мајских Дана Ћирила и Методија у Србији и Кочићевих  дана у Београду.

Потписивање меморандума у свечаном салону Удружења књижевника Србије Фото: СРНА

Потписивање меморандума у свечаном салону Удружења књижевника Србије Фото: СРНА

Овим Меморандумом је озваничена досадашња успешна сарадња, а како је истакао Цицовић учвршћује простор Србије и Републике Српске као један духовни и културни простор.

-Тај простор је недељив а пољу културе и уметности нема, ту нити може бити границе између нас са оне и нас са ове стране Дрине. Желео бих да већ ове године један део програма традиционалне међународне манифестације Дани Ћирила и Методија буде реализован и у Републици Српској и потрудићемо се да то и остваримо - рекао је Цицовић. Андрић је истакао добру сарадњу са Удружењем књижевника Српске, како у директрном контакту два књижевна удружења, тако и уз заиста значајно учешће Представништва Републике Српске у Србији. Према његовим речима договорени су заједнички наступи и у земљама у региону. Извор: Правда /Д.Б.    

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА