Најновије

Од данас важе нова правила за увоз аутомобила

БEOГРAД - Примена измењеног правилника коjи предвиђа строжу контролу приликом увоза половних возила у Србиjу почиње данас, наjавила jе Aгенциjа за безбедност саобраћаjа.
Фото: Rotoscopers.com

Фото: Rotoscopers.com

Kонтролисање употребљаваних возила вршиће шест овлашћених организациjа за контролисање на више од 300 испитних места у Србиjи. На саjту Aгенциjе www.абс.гов.рс биће благовремено обjављене информациjе о потребноj документациjи и начину спровођења поступка контролисања возила, затим уплатни рачуни за трошкове са износима, као и адресе испитних места. Aгенциjа за безбедност саобраћаjа припремила jе одговараjућу процедуру за ову активност трудећи се да будућим увозницима половних возила омогући брзу и ефикасну услугу. Процедура почиње поступком царињења, тако што ће радници Управе царина омогућити увозницима да приликом смештаjа под царински надзор врше уjедно и изузимање возила ради предметног контролисања. Увозник довози возило на испитно место уз попуњен захтев и потребне доказе о уплатама као и са оригиналном саобраћаjном дозволом, коjа ће након контроле бити враћена. Oвлашћена организациjа о извршеном контролисању сачињава записник, а на основу тога Aгенциjи за безбедност саобраћаjа доставља извештаj о контролисању. На основу позитивног извештаjа Aгенциjа за безбедност саобраћаjа издаjе Уверење о испитивању (контролисању) возила коjа се увозе као употребљавана, што се користи у даљем поступку царињења односно регистрациjе возила. Aгенциjа ће, од издавања тог уверења, коjе садржи и податак да ли возило испуњава услове Уредбе о увозу моторних возила, издавање потврда EУРO 3 вршити само за возила за коjа Управа царине у поступку царињења накнадно затражи.
Сви поступци започети пред царинским органима закључно са 18.04.2014. биће спроведени по процедурама коjе су важиле до обjављивања правилника односно та возила неће бити подвргнута поступку контролисања возила.
Aгенциjа за безбедност саобраћаjа постигла jе пуну координациjу активности са Mинистарством финансиjа - Управом царина, Mинистарством саобраћаjа, као и са Mинистарством унутрашњих послова како би почетак примене тог правилника прошао несметано. Aгенциjа jе предложила Mинистарству саобраћаjа одлагање примене правилника, првенствено због утврђивања методологиjе рада приликом контролисања возила и обуке људи коjи би то обављали, али су овлашћене институциjе за испитивање возила изразиле спремност да одмах започну таj процес. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА