Најновије

У Андрићграду почели „Дани руског филма“: Руски филмови су база филмског језика

ВИШЕГРАД/ АНДРИЋГРАД - Пројекцијом филма „Острво“, Павела Лунгина, у мултиплексу „Доли Бел“ у Андрићграду, је синоћ почела манифестација „Дани руског филма“, на којој ће љубитељи филмске уметности из Вишеграда и суседних мјеста имати прилику да виде неколико значајих руских филмова.
ФОТО: Општина Соколоца

ФОТО: Општина Соколоца

Отварању манифестације, поред домаћина, филмског режисера Емира Кустурице, присуствовала је делегације Руске амбасаде у БиХ, коју је предводио заменик амбасадора Алексеј Керетеџијенц, начелник општине Соколац Милован Бјелица, те свештеници вишеградске епархије, Српске православне цркве. Кустурица је рекао да је врло важно да постоје овакве ревије и фестивали, подсећајући да су у време пропаганде бившег Совјетског савеза у Русији настали најбољи филмови. - Пут светске кинематографије се развија захваљујући великим талентима. Тако су у Русији, поред Ајзенштајна који је познат по такозваној монтажи-атракцији, који је био најјачи представник руске пропагандне филмске школе, постојала још два значајна филмска ствараоца – Довженко из Украјине и Рус Поделкин, подсетио је Кустурица, наглашавајућуи да су они направили значајне филмове за које тврди да су база филмског језика.

Осврћући се на почетке немог филма, Кустурица је појаснио да су, за разлику од Чапљина, Грифита и америчких аутора, руски аутори снимали дела која је карактерисао филмски поетски језик.

- Филм Земља, Александра Довженка је база свега што сам ја у животу направио, нагласио је Кустурица, објашњавајући да то дело није ни литература, ни музика, ни драма. Најављујући филм „Острво“, Кустурица је рекао да је то један од најзначајнијих руских филмова снимљених у посљедњих 20 година, који на необичан начин приказује религију, изражавајући идеју људског битисања, постојања и опстанка. - Драго ми је што овом ревијом почињемо са програмским представљањем националних кинематографија, рекао је Кустурица, најављујући да ће у будућности „Андрићев институт“ на овакве манифестациује доводити и филмске ауторе.

Захваљујући се организаторима што су у комплексу Андрићграда омогућили вишеграђанима да се упознају са значајним филмовима руских аутора заменик амбасадора Русије у БиХ, Алексеј Керетеџијенц је рекао да је ово почетак будуће сарадње, изражавајући очекивање да ће ускоро бити сличних културних манифестација.

Програмом „Дана руског филма“ биће представљено пет нови играни и три  анимирана филма.  Реч је о филмовима из категорије најквалитетнијих руских остварења, од којих су неки номиновани и за Оскара. Љубитељи руског филма ће до 25. априла у Андрићграду, поред филма „Острво“,  имати прилику да, на бесплатним пројекцијама, виде филмове   „Девета Чета“ , „Чудо“ , „Олимпиус Инферно“ и „Поп“, као и анимиране филмове „Добриња Никитић“, „Змај Горинић“ и „Кнез Владимир“. Извор: општинасоколац.нет/Славко Хелета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА