Најновије

Патроне: Србији не прети "грчки сценарио"

БЕОГРАД - Директор Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у Србији Матео Патроне (Маттео) изјавио је да Србији не прети ризик "грчког сценарија", изазваног дужничком кризом, оцењујући да Србија има потенцијал раста од четири до пет одсто годишње.
Фото: ЈуТјуб

Фото: ЈуТјуб

Раст од око два одсто није довољан да реши проблем незапослености, која је премашила 25 одсто, сматра директор ЕБРД у Србији. "Србија мора да привуче више директних страних инвестиција, што је могуће учинити, а велики корак ка овом циљу било би побољшање укупне пословне климе", реако је Патроне у интервјуу за најновији број магазина "Биз Лајф". Патроне је нагласио да би измене четири закона: о приватизацији, стечају, закона о раду и о планирању и изградњи биле корисне, али да је битно да се примене што раније, што ће нова влада, надамо се и урадити, сада након одржаних избора. Директор београдске канцеларије ЕБРД-а је нагласио да Србија треба да се фокусира на даље структурне реформе које би помогле приватном сектору, односно довеле до његовог развоја.
"Реформе су неопходне у области радног права, приватизације, стечаја и грађевинских дозвола. Сектори инфраструктуре и енергетике, такође, захтевају свеобухватне реформе", указао је Петроне. Наведене реформе су оно што је потребно да се убрза на путу ка Европској унији (ЕУ), предочио је он.
Према његовим речима, и даље смо сведоци великих инфраструктурних разлика, док је простор за инвестиције веома ограничен, тако да су у сектору инфраструктуре и енергетике неопходне опсежне реформе.
Патроне је приметио да реализација инфраструктурних пројеката у Србији, за која су већ обезбеђена средства, заостаје за планираним.
Што се тиче финансијског сектора у Србији, Патроне је мишљења да је он добро пребродио економску кризу али су остала нека неразрешена питања као на пример: висок ниво неанплативих кредита, висока евроизација, и наставак процеса смањења кредитне активности. Такође, ту је и потреба за даљом консолидацијим у банкарском сектору, закључио је Патроне. Извор: Танјуг Биз

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА