Најновије

Црна Гора решава Превлаку, али улази у конфликт са Шиптарима

ПОДГОРИЦА - Црногорско министарство спољних послова саопштило је како не постоје тајни договори између Црне Горе и Хрватске о концесији за истраживање нафте и плина на подручју Превлаке.
Фото: ЈуТјуб Скриншот

Фото: ЈуТјуб Скриншот

Насупрот томе, директор црногорске Управе за некретнине Драган Ковачевић најавио је да ће црногорска дипломатија морати да с Хрватском ускоро да реши спорно питање Превлаке, док ће око спорних територија с Косовом највероватније покренути међународну арбритражу, преносе црногорски медији. Ковачевић је притом устврдио да не постоји ниједан документ који потврђује да је Превлака хрватски или црногорски територија. "Према мом мишљењу, Превлака није ни хрватска ни црногорска и она мора бити ствар преговора. Нигде не пише да је она хрватска ни црногорска територија. Наша дипломатија треба да се борити за тај део и сматрам да је половина наша. Како ће се то даље одвијати, видећемо", казао је Ковачевић. Он истиче да је Превлака некада била аустроугарско утврђење, а потом касарна ЈНА. Како је тада било строго забрањено снимање војних објеката, ниједна држава, ни Хрватска ни Црна Гора, немају је уписану у свој катастар, па би, по његовом мишљењу, могло доћи до поделе Превлаке.
Ковачевић је такође рекао да су с Косовом спорна два подручја - једно на локацији Кула код Рожаја, а друго је Руговска клисура испод планине Чакор, општина Плав, додајући да се углавном ради о шумским комплексима.
"Црна Гора ће покренути међународну арбитражу ако с владом у Приштини до краја године не постигне споразум о спорним подручјима између две државе, укупне површине око шест хиљада хектара", најавио је Ковачевић додавши да Црна Гора располаже подацима из 1932. године, када је рађен први катастар на територију Косова односно класично геодетско снимање, и чврстим аргументима да је то црногорско власништво. По речима Ковачевића, Црна Гора нема спорних граничних подручја са Србијом и Босном и Херцеговином. Директор црногорске Управе за некретнине у среду је у Пљевљима потписао уговор с представницима Светске банке, која је Црној Гори одобрила новац за израду дела катастра који још не поседује. Извор: Курир / Јутарњи.хр

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА