Најновије

Погледајте у своје очи и много тога ће вам се рећи...

ЛOНДOН - Kакве ће боjе бити нечиjе очи зависи од комбинациjе чак 12 до 13 гена, а осим што утичи на боjу очиjу, ти гени имаjу и друге улоге.
Поразговарајте очи у очи (Фото: picturecollections.com)

Поразговарајте очи у очи (Фото: picturecollections.com)

Не каже се без разлога да су очи огледало душе, али у дословном смислу оне су и огледало здравља, навика, могућности, пише "Деjли меjл". Према последњем истраживању, белкиње светлих очиjу (плавих или зелених) боље подносе бол од особа тамниjих очиjу. Студиjа, спроведена на Универзитету Питсбург над 58 трудница, утврдила jе да су особе светлиjих очиjу боље подносиле порођаjне тегобе и да су током порођаjа осетиле мање бола. Tакође, оне су после порођаjа осетиле мању напетост, имале су мању стопу постпорођаjне депресиjе и мање негативних мисли. Др Џари Лухелаjнен, професор молекуларне биологиjе Универзитета Џон Mурс, коjи иначе проучава како гени утичу на боjу очиjу и помаже форензичарима да идентификуjу жртве убистава и несрећа на основу остатака лобање, каже да се боjа очиjу може предвидети са сигурношћу од 70 до 90 одсто. Tакође, истраживање Универзитета Џорџиjа у Aтланти спроведено над више од 12.000 испитаника, открило jе да су особе свтлиjих очиjу конзумирале много више алкохола од оних с тамниjим очима.
Разлог зашто смеђооке особе пиjу мање алкохола и зашто су ређе алкохоличари научници су нашли у чињеници да jе њима потребно мање да би се напили.
Mеланин, осим што утиче на то колико ће очи бити тамне, изолатор jе електричним везама између ћелиjа мозга - више меланина у мозгу и он ће ефикасниjе и брже функционисати. Слично jе показало и истраживање психолога Eнтониjа фалонеа са Универзитета Eдинбург из 1991. године над 100 волонтера коjе jе показало да су студенти тамних очиjу показали значаjно боље резултате на тестовима интелигенциjе коjи су били временски ограничени. И док су особе тамних очиjу брже реаговале и боље решавале тестове, плавооке особе показале су се бољим у стратешком размишљању па су њихови спортови голф, крос трчање.
Jедна jедина особа коjа се пре 6.000 до 10.000 година родила с плавим очима "крива" jе за све плавооке особе данас jер, како сматраjу научници Универзитета Kопенхаген, сви смо пре имали смеђе очи.
Oни сматраjу да су се плаве очи поjавиле сасвим случаjно, а jедна од теориjа тврди да су хладна клима и тмурно небо помогли њиховом ширењу. Mањак меланина утицао jе и на то да jе кожа особа из северних краjева светлиjа, jер таква боље може да створи витамин Д кога нема у тим краjевима jер нема довољно сунчевог светла.
Иначе, плаве очи филтрираjу мање светла због чега особе плавих очиjу боље виде када jе сунце слабиjе, али имаjу и већи ризик да ће оболети од диjабетеса типа 1, да ће имати проблеме са слухом...
Истраживање из 1977. године забележило jе да особе плавих очиjу одаjу много мање о себи у разговору с психотерапеутом или другим саветником. С друге стране, немачки психолози су 2006. утврдили да деца плавих очиjу имаjу мање инхибициjа у понашању од деце тамних очиjу, а у Чешкоj jе обjављено истраживање коjе jе открило да су мушкарци смеђих очиjу доминантниjи од оних плавих очиjу.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА