Најновије

Сунце као непријатељ

Сунце на кожи може изазвати алергијску реакцију која можда није толико опасна, али је врло непријатна. Претпоставља се да се ради о реакцији имунолошког система и нема правила кога ће захватити.
Фото: neseser.hr

Фото: neseser.hr

Не можете погрешити кад се ради о алергији на сунце, јер се алергија јавља у облику непријатног црвеног осипа на телу, који сврби, пецка и стеже, посебно када се налазите на сунцу. Осип се јавља на деловима тела, где је кожа највише изложена сунцу. Постоји неколико врста алергија на сунце, а најучесталији тип је примарни тип фотодерматозе, облик полиморфних ерупција. Јавља се после неколико сати или чак дана непрестаног излагања сунцу, те се због тога најчешће јавља на летовањима, што може да представља додати проблем. Манифестује се као осип на врату, попрсју, рукама и ногама и посебно на прегибним местима. Претпоставља се да се ради о реакцији имунолошког система и у принципу нема правила кога ће захватити, иако се најчешће јавља код жена у двадесетим и тридесетим годинама, а ређе код мушкараца, деце и старијих. Такође, нема никакве везе с типом коже, све су једнако подложне алергијама. Након што особа престане да се излаже сунцу, осип ће у потпуности нестати после неколико дана. Код већине особа осип се повуче и преко ноћи, али када следећи дан изађу на сунце, осип ће се одмах јавити или појачати.

Сунце као окидач

Сунце не мора да буде једини узрок појаве алергије, оно може да буде само окидач. Прави узрок могу да буду одређене хемикалије које сте нанели на кожу, као што је крема за сунчање, нека друга крема за тело, парфем и друге врсте козметике. Такође, одређене врсте антибиотика и лекова могу изазвати алергијске реакције, па чак и контрацептивне пилуле. У том случају, оно што можете учинити, а да буде делотворно, јесте да престанете да користите те производе. Уколико не желите или је то немогуће због неких других здравствених разлога, клоните се сунца.

Прва помоћ

Када вам се појави алергија, прво што морате да учините је да се склоните чим пре са сунца или покријете део тела одећом, јер ће вам се осип даљим излагањем сунцу појачавати. У тим првим тренуцима када вам се појави алергија, а при руци немате никакву крему нити било шта слично, најбоље је ставити хладни облог како би се кожа умирила. С обзиром да се алергија често јавља приликом летовања на мору, слана вода вам може још додатно надражити већ осуту кожу, па вам се осип и непријатност могу појачати. Уколико имате алергију, након купања у мору, обавезно се одмах истуширајте слатком водом.

Припремите се

Уколико знате да сваке године патите од алергија на сунце, почните да припремате своју кожу на време. Два месеца пре него што планирате да одете на одмор крените да узимате капсуле бета-каротена, по могућности провереног произвођача, и додатке с калцијумом и Ц витамином. Та комбинација требало би да помогне у превладавању тегоба. Такође, почните с постепеним излагањем сунцу, па се чак препоручује одлазак у соларијум (без претеривања), како би ваша кожа била спремнија на излагање правом сунцу. Још једва врло важвна напомена. Никако се немојте излагати сунцу између 11 и 17 сати или барем покушајте да то буде што мање. Запамтите, алергију на сунце можете добити и у хладу, иако симптоми неће бити толико изражени. Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА