Најновије

Прошлогодишњи губитак српске привреде мањи четири пута

БEOГРAД - Српска привреда jе у прошлоj години забележила губитак од 23 милиjарде динара,што jе четири пута мање него у 2012. години, а наjгоре резултате у пословању остварили су сектори: саобраћаj, складиштење и прерађивачка индустриjа, рекла jе регистратор Aгенциjе за привредне регистре Ружица Стаменковић.
Фото: Викимедија

Фото: Викимедија

На данашњоj конференциjи за новинаре, прликом представљања резултата пословања привреде у 2013. години, она jе рекла да jе сектор саобраћаj и складиштење у протеклоj години остварио губитак од 62 милиjарде динара, што jе чак 2,7 пута више од губитка целокупне привреде. Прерађивачка индустриjа jе, у истом периоду, своj негативан резултат увећала са три милиjарде динара у 2012, на 41. милиjарду динара у 2013. години.
"Разлози за тако лоше пословање у ова два сектора су у томе што они имаjу велику презадуженост коjу не могу да превазиђу из редовног пословања као ни коришћењем позаjмљених средстава", рекла jе Стаменковић.
Прошле године привреда Србиjе први пут jе, додала jе, забележила броj запослених испод jедног милиона. У 2103. jе настављен и тренд смањења броjа запослених, па су привредна друштва запослила укупно 991.030 радника, што jе за 18.970 мање у поређењу са претходном годином. Стаменковић jе такође рекла да jе смањење губитака целе привреде у 2013. години знак да jе дошло до благог стишавања економских тензиjа и да jе скроман опоравак домаће економиjе осликао годишњи раст БДП од 2,5 одсто. Oна jе такође навела да jе извоз у поређену са 2012. годином повећан за чак четвртину, и да jе то био кључни генератор лаганог оживљавања привреде.
Стаменковић jе навела и да су кумулирани губици српске привреде у 2013. години порасли за 13, 9 одсто у поређењу са 2012. годином, и да износе 2.857 милиjарди динара.
"Последично, стопа изгубљеног капитала привредних друштава повећана jе са 35,9 одсто на 38,9 одсто", изjавила jе Стаменковић. Kао пример она jе навела да jе у 2007. години стопа изгубљеног капитала привредних друштава била 23,7 одсто, што указуjе да су тенденциjе биле негативниjе. Oна jе навела да су jавна предузећа 2013.годину завршила са губитком од 51. милиjарде динара, што jе 7,6 одсто мање него 2012.године. "Губици jавних предузећа су били 2,2 пута већи од укупних губитака целе привреде", рекла jе Стаменковић и навела да су jавна предузећа у Србиjи у протеклоj години имала 1.248 запослених више него у 2012. години. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА