Најновије

Овај црвић можда крије тајну вечног живота

Вишевековна потрага за извором вечне младости истраживаче је довела до нечег чему се нису надали: црва из групе нематода, Ц. елеганс, који је у време несташице хране у стању да себе доведе у “безвремено стање”- у коме ни мало не стари.
Ц. елеганс под електронским микроскопом, фото: easternct.edu

Ц. елеганс под електронским микроскопом, фото: easternct.edu

Најновија студија ове појаве, притом, сугерише да би резултати истраживања једног дана могли довести и до стварања одговарајућег лека за људе, који би знатно успорио, односно одложио старење. -Могуће је и да нискокалорична дијета на наш организам делује на сличан начин, тиме што наше челије доводи и својеврсно стање мировања-, сматра Дејвид Р. Шервуд, ванредни професор биологије на Универзитету Дјук, који је руководио истраживањем. -Ствар је у томе да се нађе начин да се овим процсом фармаколошки манипулише, тако да корист у виду успореног старења можемо да имамо и без мучних дијета и ограничена исхране- сматра он.
Што се самог црвића тиче, научници су установили да уколико му се одузме храна код њега наступа застој у развоју: Црв, додуше наставља да се мигољи у потрази за храном, али његове ћелије и органи остају замрзнути у својеврсном безвременом стању мировања. Након што је на овај начин гладовао најмање две недеље, црв након тога, уколико му се поново обезбеди довољно хране, наставља нормално да се развија, али живи двоструко дуже него што је уобичјено - тврди се у истраживању објављеном у часопису “ПЛОС Генетикс”.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА