Најновије

Сикорски уместо Ештонове!?

БРИСEЛ – Mинистар иностраних послова Пољске и заступник оштре европске политике према Русиjи Радек Сикорски наjозбиљниjи jе кандидат да у новембру преузме функциjу високог представника Eвропске униjе за спољну политику и безбедност, коjу jе досад обављала Kетрин Eштон, оцењуjу посматрачи у Бриселу.
Фото: EU

Фото: EU

Пољска влада jе недавно званично обjавила номинациjу Сикорског (51), коjи важи за "jастреба" у односима према Русиjи, за троструку позициjу високог представника EУ, шефа Eвропске службе за спољне послове (EEAС) и потпредседника Eвропске комисиjе. У бриселским дипломатским круговима кажу да jе готово извесно да ће оваj динамични и релативно млади дипломата, коjи ужива подршку Берлина и Вашингтона, добити то место, пише Танјуг. "Постоjи консензус да Пољска у следећем мандату Kомисиjе треба да добиjе бар jедну важну функциjу у Бриселу, с обзиром на њен растући економски и политички утицаj у EУ", рекао jе за Танјуг jедан високи бриселски дипломата.
Пољска је један од најактивнијих партнера САД и земља која отворено тражи америчке војне снаге на својој територији. Пољска жели активнију улогу у НАТО алијанси, саопштио је Сикорски недавно поводом украјинске кризе.
Он подржава размештање НАТО снага у Источној Европи и веома активно се залаже да Пољска буде више афирмисана у овом савезу. Тренутно је актуелан скандал, што може можда бити покушај дискредитације Сикорског, јер је лист Впрост објавио тајно снимљен приватни разговор Сикорског у којем он наводно тврди да је савез Пољске са САД-ом "безвредан".
Уколико се испостави тачним, то је у потпуној супротности са јавно декларисаним ставовима Сикорског. Ово може изазвати велике потресе у евроатлантском блоку и на нивоу поверења других европских земаља у Белу Кућу.
Политички лист „Впрост” тврди да је добио транскрипт разговора с почетка године Сикорског са Јацеком Ростовским, пољским послаником из владајуће Грађанске платформе који је до прошле године био министар финансија, преноси Ројтерс. Извор: Танјуг / Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА