Најновије

Сиромашни ређе плачу

Зашто  неки људи плачу док гледају романтичне филмове, док други остају као стене чак и када се суочавају са смртном пресудом? Психолози немају тако јасан одговор, јер на нашу способност да плачемо утичу бројни фактори, од пола, преко националности, до индивидуалних карактеристика.
Нема тачног одговора зашто плачемо (Фото: ЈуТјуб)

Нема тачног одговора зашто плачемо (Фото: ЈуТјуб)

Студија коју су спровели истраживачи са Универзитета у Питсбургу потврдила је оно што сви знамо - да жене плачу више од мушкараца. Припаднице нежнијег пола заплачу у просеку пет пута месечно, док мушкарци пусте сузу само једном у 30 дана. Разлог, ипак, не лежи само у васпитању по ком прави мушкарци не плачу, већ и у биологији: тестостерон спречава плакање, док га женски хормон пролактин подстиче.Лаки на сузама су и становници богатијих држава, попут Шведске и САД. С друге стране, житељи Гане, Непала и других сиромашнијих земаља у којима је разлога за тугу објективно више, ређе плачу јер друштво не гледа благонаклоно на емотивне изливе. Осим пола и националности, на сузе утиче и склоп личности. Људи који избегавају ближе односе са другима, ређе плачу. Исто важи и за самосталне особе које проливају знатно мање суза од зависних личности.
Прочитајте још:Изненађујуће чињенице о женама и мастурбацији које вероватно нисте знали
Истраживачи су под знак питања довели и уврежено веровање да сузе доносе олакшање. Ово је тачно, али само у случају кад особа плаче сама или у друштву блиског пријатеља. С друге стране, ако јој сузе потеку пред већим бројем људи, осећаће се још лошије. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА