Најновије

ПАРАЛЕЛНИ СВЕТОВИ И ТЕОРИЈА МЕХУРА: Ево како је настао универзум

ТОРОНТО - Наш универзум би могао да буде само један у мору бесконачног броја других универзума, тврде научници који се надају да ће им нови експерименти помоћи да докажу теорију мултиверзума.
Велики Прасак застарео, фото: Rantlifestyle.com

Велики Прасак застарео, фото: Rantlifestyle.com

Стручњаци Периметер института за теоријску физику у Канади кажу да теорија о вишеструким универзумима произилази од идеје да је на почетку постојао вакуум који је киптео од енергије, назване тамна енергија, енергија вакуума, инфлацијско поље или Хигсово поље. "Као вода у лонцу, ова кључала енергија је почела да испарава и тако су настали мехурови", објашњавају научници. Сваки мехур је у себи садржавао вакуум, чија је енергија, иако нижа, довела до његовог ширења. Поједини мехурови су се неизбежно сударали, што је евентуално довело до настанка секундарних мехурова, наводе они. Сваки од тих мехурова био је један универзум. А наш универзум само је један мехур у пенушавом мору безброј других мехурова, тј. универзума, истичу канадски истраживачи. Теорија је настала на темељу идеје о космичкој инфлацији, која подразумева да се универзум убрзано ширио након Великог праска. Иако широко прихваћена, ова теорија о настанку свемира никада није потврђена, што научници верују да сада могу да учине. "Покушавамо да откријемо каква би могла да буду проверљива предвиђања те слике, како бисмо потом кренули да их тражимо", рекао је Метју Џонсон са Периметер института, прецизирајући да он и његове колеге проучавају ретке случајеве у којима би наш свемир могао да се судари са неким другим. "Правимо симулацију целог универзума. Почињемо од муливерзума са два мехура, сударамо мехурове на компјутеру да би смо видели шта ће се десити, а затим постављамо виртуелног посматрача на разна места и питамо се шта би он могао одатле да види", додао је он. Програм је већ дошао до степена у којем се могу искључити поједини модели мултиверзума. Примера ради, колизија два универзума би оставила оно што Џонсон назива "диском на небу", округли траг у космичком микроталасном позадинском зрачењу. Будући да трагање за таквим диском досад није дало никакве резултате, може се закључити да су поједини модели који претпостављају судар универзума мање вероватни. Ово је први пут, напомињу научници, да је изнет директни квантитативни низ предикција које се тичу уочљивих трагова колизије универзума.
Слични текстови:(ВИДЕО) „Спејсикс“ представио нову свемирску капсулу(ФОТО) НАСА објавила снимке поплава из сателита: Делује језиво и из свемира!Нико не зна шта у свемиру ради америчка тајна летелица
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА