Најновије

Дан када је ухапшен Раша!

БЕОГРАД - На данашњи дан пре тачно шест година је ухапшен бивши председник Републике Српске Радован Караџић и касније изручен Хашком трибуналу.  Он је оптужен због наводне одговорности за злочине који су се десили на простору Босне и Херцеговине у периоду од 1992. до 1995. године.
Годишњица хапшења Радована Караџића (принтскин)

Годишњица хапшења Радована Караџића (принтскин)

Радован Караџић се сакривао пуних 13 година од Хашког трибунала. Наводно је се сакривао по разним православним манастирима на простору Црне Горе и Србије, али је откривен усред Београда, где је био прерушен у брадатог, ексцентричног доктора Давида Дабића "специјалисту природне медицине" , сарадника часописа "Здрав жиивот" и учесника многих јавних трибина. Током скривања, као др Дабић гостовао је на телевизији и давао интервјуе. Редовно се кретао улицама Београда и живео на Новом Београду. Ухапшен је у аутобусу градског превоза. Иако је по званичној верзији ухапшен 21. јула, верује се да је ухапшен неколико дана раније. Караџић је након 13 година бежања и сакривања ухапшен у акцији МУП-а Србије. После вести о његовом хапшењу у Београду су неколико дана трајали протести патриотских организација. Радовану Караџићу се суди за геноцид, злочине против човечности, кршење закона или обичаја ратовања и тешке повреде женевске конвенције из 1949. године.
Прочитајте још: (ВИДЕО) Ово је БиБиСи емитовао о Радовану Караџићу и Србима деведесетих!Kараџић тражи изузеће свих судиjа!
Хапшење и суђење у Хагу ипак нису нарушили његов углед у српском народу, а републици Српској њега и даље славе као првог председника Републике Српске где га од милоште називају "Раша". Његово вешто тринаестогодишње скривање, упркос хапшењу, само су додатно учврстиле поштовање према њему у народу. Караџић је за разлику од, бошњачког лидера Алије Изетбеговића, желео да спречи крвопролиће у БиХ. Историја ће запамтити његов чувени говор у коме је упозорио Хрватске и Муслиманске лидере да ће својим поступцима изазвати рату у Босни и Херцеговини. Његове речи из ове перспективе делују готово пророчки: Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА