Најновије

Oн је био прва српска жртва у Првом светском рату

Душан И. Ђоновић, шеснаестогодишњи чиновник Железничке дирекције и четник у чети војводе Јована Бабунског, био је прва српска жртва у Првом светском рату.
<div
Срушени Савски мост (Фото: Википедија)

Срушени Савски мост (Фото: Википедија)

Дана 28. јула 1914. године по новом календару, када је објављен рат, отпочео је напад на Београд. Сава и Дунав били су тада државна граница и Београд је био караула. Те ноћи су Аустроугари кренули ка Србији, а српска војска је оборила стари железнички мост, како они не би могли да пређу реку копненим путем. И, управо ту крај старог моста, пале су прве жртве у Првом светском рату. Са мађарске стране, то је био Иштван Балохи, који је погинуо на води, а са српске млади Душан Ђоновић, који је страдао на копну. Ђоновић је страдао око поноћи, тако да је датум његове смрти највероватније 29. јул.
Помен Ђоновићу у Вазнесењској цркви
Организација "Србски Образ"  саопштила је да ће помен Душану Ђоновићу бити одржан сутра, у уторак 29. јула, у 16.30 у Вазнесењској цркви у Београду. Они су позвали грађане да после помена оду на место погибије прве српске жртве у првом светском рату.
На Новом гробљу у Београду постоји спомен-плоча Иштвану Балохију, где стоји да је он био пешадинац и да је погинуо код Савског моста. Плоча је подигнута 1915, одмах пошто је аустроугарска војска окупирала Београд. Међутим, годинама се није причало о томе ко је био прва жртва са српске стране, нити се име Душана Ђоновића може пронаћи било где у архивама.
Недавно је откривена страница листа „Политика” из тог времена и тамо су пронађени подаци о српском војнику, 16-годишњем Душану Ђоновићу, ученику Краљевске трговачке академије, који је као добровољац погинуо те ноћи.
Citulja 01
Текст читуље
Вечерас, око поноћи, навршиће се осам дана како су први аустријски меци надрли на нашу земљу и од како је почео велики рат за слободу и независност Српског Народа. У тој знаменитој ноћи као прва жртва пао је млади добровољац Душан Ђоновић, чиновник Железничке дирекције и четник у чети војводе Јована Бабунског.
Душан Ђоновић, приморац по рођењу, брат Јована Ђоновића, који се истакао у црногорском омладинском покрету. Чим је Аустрија наговестила рат, Душан Ђоновић је прихватио пушку и ступио у добровољце. Он је знао да се за исту ствар Српски Народ на целом своме пространству пао је погођен аустријским метком на обали Саве, бранећи слободу Београда, онако исто слатко као да су га изрешетали куршуми под Ловћеном.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА