Најновије

Америка би да тренира и наоружава украјинску Националну Гарду, жестоке реакције из Русије

Обамина администрација јуче је обавестила Конгрес како планирају од следеће године да наоружавају и тренирају украјинску Националну Гарду. Информације долазе свега дан након што је Вашингтон одобрио додатну помоћ од 8 милиона долара за јачање украјинских пограничних снага.
Фото: инфоресист.орг

Фото: инфоресист.орг

О америчком јачању украјинске Националне гарде говорио је јуче портпарол Пентагона, Џон Кирби, истичући: "Министарство обране и Стејт Департмент обавестили су Конгрес о намери употребе 19 милиона долара из фонда глобалне сигурности за тренирање и опремање четири компаније и једног тактичког седишта украјинске Националне гарде у склопу напора јачања њихових капацитета унутрашње одбране". Обуку, коју тек треба да одобри Конгрес, спроводиле би америчке снаге тренутно стациониране у Европи и снаге калифорнијске националне гарде. Све ово би наводно требало да почне са реализацијом тек следеће године, за сада - тврде амерички извори - САД украјинској војсци шаље само тзв. несмртоносну опрему као што су кациге, медицинске потрепштине и сл. Али, ови планови указују на опасан сценарио у којем би територија источне Украјине могла постати некаква врста рата између САД-а и Русије "путем посредника" - сукоби који су били карактеристични за еру Хладног рата, али не на границама Русије. Русија је жестоко реаговала на ове информације које стижу из САД-а. Председница већа за сигурност и борбу против корупције при доњем дому руског парламента, Ирина Јароваја, коментарисала је: "У тренутку када Национална гарда предводи казнену операцију у Донбасу, САД обећава 19 милиона долара опреме и обуке за ову војну структуру у којој се такође налазе и милитанти из ултра-националистичке организације Десни Сектор. Ово се може сматрати директним финансијском и организацијским учешћем САД-а у ратним злочинима и геноциду над цивилима југоисточне Украјине".
Повезано:(ФОТО) Проруске снаге обориле беспилотну летилицу армије Украјине!Савез Народних Република: Украјина спроводи геноцид!(ВИДЕО) Погледајте испаљивање пројектила армије Украјине!
Али, Русију не забрињава само САД, већ све више и Европска Унија. Из Москве истичу како је ЕУ "у тишини" одлучила да подигне рестрикције за слање војне технологије и опреме Кијеву. "За време недавног састанка Већа Еуропе у Бриселу, лидеру ЕУ чланица договорили су 'у тишини' уклањање рестрикција на извоз опреме Кијеву која може бити коришћена у унутрашњој репресији", наводи се у изјави руског министарства спољних послова. Извор: Ројтерс, РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА