Најновије

Ево које је пројекте Вучић представио Меркеловој

Премијер Александар Вучић представио је немачкој канцеларки Ангели Меркел у четвртак мапу са идејама за регионалне инфраструктурне пројекте. Мапа садржи план железничке пруге Београд–Сарајево, изградње ауто-пута Ниш–Приштина и реконструкције путног и пружног коридора Србија – Црна Гора – Албанија.
Вучић и Меркел (ЈуТјуб скриншот)

Вучић и Меркел (ЈуТјуб скриншот)

Ови пројекти у многоме би убрзали кретање и робе и људи у региону. Примера ради, реконструкцијом пруге Београд–Подгорица–Бар, из главног града Србије би се до Јадрана стизало за око осам сати, а тренутно се путује и по 17 сати, јер је пруга уништена у поплавама, пише Блиц, а преноси Танјуг. Како наводи овај лист, пут од Ниша до Приштине био би од велике важности и за Србе и за Албанце, а премијер је нагласио и жељу да се формира виши степен трговине робом и да се иде ка царинској унији у региону ЦЕФТА. Према овој мапи, коју је објавио тај лист, укупна вредност реконструкције пруге од Београда до Сарајева износила би око 525,9 милиона евра, с тим што би Србија учествовала са 247,5, а Босна и Херцеговина са 278,4 милиона евра. Предвиђена траса ове пруге је Београд – Ваљево – Липница (Лозница) – Зворник – Тузла – Добој – Сарајево.
Не пропустите:Београд ближи Берлину од Загреба…Ево шта је Дачић рекао у Њујорку!Паровић: Србија не може да повећа извоз било где!
Изградња ауто-пута од Ниша до Приштине коштала би, како се наводи, 840 милиона евра, а његова дужина би била 120 километара и повезивала би Косово и Метохију с Коридором 10 ка Румунији и Бугарској. Предвиђени рок за израду документације о изградњи је 18 месеци. Реконструкција путног и пружног коридора Србија – Црна Гора – Албанија предвиђа три крака коридора: Београд–Подгорица–Бар, затим Београд–Подгорица–Скадар–Тирана, а и Београд – Бијело Поље – Пећ – Клина – Глоговац – Приштина. Процењена вредност радова на прузи од Београда до Бара износи око 329 милиона евра, на делу од Подгорице до Тиране око 150 милиона евра, а изградња 103 километра дуге пруге од Бијелог Поља преко Берана до Пећи око 850 милиона евра. Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА