Најновије

Селаковић: Донесите ми доказе да су јавни бележници блиски СНС-у

Посланици Скупштине Србије вратили су се јуче, после три недеље одмора, на посао, а расправљали су о сету правосудних прописа. Изменама три закона, како је објаснио Никола Селаковић, министар правде, омогућава се почетак рада јавних бележника од 1. септембра, што ће растеретити судове, а да при том неће бити нарушена правна сигурност.
Дајте ми доказе ко је чији шурак (Фото: youtube.com)

Дајте ми доказе ко је чији шурак (Фото: youtube.com)

Владајућа коалиција је задовољна решењима, а опозиција, између осталог, замера што су, како су тврдили, бележници бирани, по партијској и рођачкој линији, што је министар одбацио као неосновано. Говорећи о предлогу закона о оверавању потписа, рукописа и преписа, министар Селаковић рекао је да је тренутно важећи донет још 1993. године, те да је потребно да буде усклађен са Уставом и Законом о јавном бележништву. Према његовим речима, предложено је да јавни бележник саставља и оверава јавне и приватне исправе, уместо основних судова или органа локалне самоуправе. Селаковић тврди да ће јавни бележници допринети „растерећењу судова од послова који не представљају суђења, а да се не нарушава правна сигурност”. Образлажући предлог закона о промету непокретности, министар је рекао да је предвиђено да се уговори о располагању непокретностима сачињавају у облику јавнобележничког записа, а за те послове надлежни су искључиво јавни бележници. Изменама Закона о судским таксама, како је казао Селаковић, предвиђено је да у општинама у којима нису именовани јавни бележници, њихов посао, до избора, обављају основни судови. Према новим решењима, умањује се такса за уговоре о поклону између родитеља и деце.
Прочитајте још:
Најављујући подршку законима, Неђо Јовановић (СПС), имао је неколико примедаба. Према његовим речима, решење да посао јавног бележника, тамо где они нису именовани, обављају основни судови, могло би бити проблематично са становишта Устава, јер „судија оверава нешто што је у искључивој надлежности јавног бележника”. Јовановић сматра да би боље решење било, да овера буде поверена именованим јавним бележницима у суседним градовима. Подршку законима, најавио је и опозиционар Сулејман Угљанин (СДА), који је рекао да су предложена решења велики корак ка ЕУ, првенствено у области успостављања владавине права, која је, према његовим речима, у Србији још веома ниска. Опозициона НДС, међутим, неће подржати законе, јер, како је навео Слободан Хомен, није било разлога за хитан поступак, а „требало је оставити паралелну примену досадашњих решења до 1. марта”. Ни ДС неће подржати законе, а Борислав Стефановић казао је да се предложеним решењима одузимају овлашћења, али и приходи локалним самоуправама, а грађани су онемогућени да у неким случајевима прођу јефтиније. Стефановић је тврдио и да је већина јавних бележника изабрана по партијској линији, „већина је блиска Српској напредној странци”. Министар Селаковић му је одговорио да убедљиву већину бележника у животу није видео, а неке људе зна зато што су радили у правосуђу. Он је додао да је добио анонимне притужбе, „које су у природи нашег народа”, да су оне стигле од десет кандидата који нису прошли на конкурсу и нагласио: „Примио сам их, разговарао са њима више од сат времена и мој утисак је да су отишли задовољни. Што се тиче критеријума за избор, они нису мењани и њих прописује закон. Молим вас да ово не буде тема за поткусуривање. Онај ко није задовољан има могућност да се обрати Управном суду. За такву врсту подметачина као што је оптужба да је било партијског избора, донесите ми доказе.” О шурацима и саветницима Лидер Нове странке Зоран Живковић замерио је на начину на који су бирани бележници, истакавши да су „међу изабранима шурак министра здравља, син председника суда, бивши саветник Агенције за лиценцирање стечајних управника, помоћник министра одбране...” Министар Никола Селаковић је одбацио ове оптужбе, а на питања новинара одговорио: „Какав је рођак шурак? Ја немам појма да ли је нечији шурак или син полагао испит, нити је то била одлучујућа околност за било кога. Међу кандидатима је била и сестра бившег државног секретара Министарства правде, која је положила испит, али није задовољен критеријум који је закон прописао да би била именована. Све је урађено по закону, а конкурс ће убудуће спроводити јавнобележничка комора.” Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА