Најновије

Шта све на поклон добијају српски политичари

Српски политичари редовно добијају поклоне, али уколико они имају велику вредност, не могу превише да им се радују, јер по закону дарови постају јавна својина. Садашњи и бивши функционери углавном су добијали плакете, тепихе, таписерије, алкохолна пића, а има и оних који су добијали поклоне.
Од пластичне камиле до локомотиве, фото: Архива

Од пластичне камиле до локомотиве, фото: Архива

Председник Владе Александар Вучић је чак два пута добио фигуре од пластике и уредно их пријавио агенцији. Прошле године на дар је од директора фирме „Earth" Ал Хусеина добио фигуру камиле од пластике, која се због мале вредности од 400 динара сматра његовом личном имовином. Од министра одбране Канаде Вучић је годину дана раније добио пластичну фигуре медведа. Познато је да Вучић воли да игра шах, па је можда то разлог што од сарадника из кабинета скоро сваке године добије по једну шаховску таблу са фигурама. Вучић је, између осталог, добио и речник немачког језика, али и комад Берлинског зида. Као премијер Србије Ивица Дачић добијао је плакете, медаље, статуе, али и сат у стаклу, слику на свили. Дачић је од руског председника Владимира Путина добио тањир и две чиније од ћилибара, вредне 20.000 динара. Милутин Мркоњић убедљиво води на листи забавних поклона, па је од немачке делегације добио макету булдожера и макету мешалице за бетон, од Италијана макету воза, док су му представници руске делегације и њихових фирми у више наврата поклонили различите макете авиона. – Највише су ме обрадовале макете авиончића и грађевинских машина. Добио сам доста књига. Паре и сатове нисам – каже Мркоњић. Он за „Ало!" каже да му смета што је „наша држава поприлично штедљива када су поклони у питању и да је, када је желео да се покаже као добар домаћин, поклоне куповао из свог џепа".
Погледајте још:СНС:Kриви смо jер смо добили поклон од 2,7 милона евра
С друге стране, министар Расим Љајић пак воли да поклања етно стазице. – Гостима који долазе у званичне државне посете, као и домаћинима код којих одлази, поклања књиге о Србији или стазице за под из народне радиности са пиротском или пештерском шаром – кажу сарадници из његовог кабинета. Љајић је до сада најчешће добијао књиге, привеске, значке, беџеве, компакт-дискове са традиционалном музиком државе коју посећује. Један од најзанимљивијих поклона - рударски дрвени штап, добио је приликом посете РТБ Бор. Забавне дарове добијали су и други, па је тадашњи министар одбране Небојша Родић у новембру прошле године добио бициклистичку кацигу од првог човека истог ресора Хрватске. Садашњи министар Братислав Гашић је, док је обављао функцију градоначелника Крушевца, од директора вртића добио лутку, а од градоначелника Лесковца у време роштиљијаде макету кувара. Градоначелник Ваљева Станко Терзић је у марту прошле године од представника једног словачког града добио миришљаве штапиће.
Собе за дарове По садашњем закону поклони високе вредности су дарови функцији, а не личности, и обично се чувају у институцијама из којих је функционер. У Председништву Србије постоји посебна просторија у којој се чувају поклони које примају председници државе, док се министарски и премијерски поклони чувају се у засебној соби Владе Србије. Понекад поклони имају много већу симболичку вредност од материјалне, а некима је тешко проценити вредност.
Тито поставио рекорд Институција даривања стара је колико и међудржавни односи, а данас је ствар протокола две државе. Наши државници су се и раније китили разним поклонима, али свакако је од свих њих најбоље пролазио Јосип Броз Тито. Осим што је добијао дарове непроценљиве вредности када су му из других земаља долазили у посету, Броз је као поклон за 70. рођендан од Града Београда добио Музеј 25. мај.
Код Томе непроцењиво Председник Србије Томислав Николић добио је највише поклона у 2013, чак 115, али подаци Агенције за борбу против корупције говоре да је процена њихове вредности још у току. Од амбасадора Мјанмара Николић је добио портрете, свој и супруге Драгице. Шеик Мухамед бин Зајед му је, када је почетком 2013. дошао у Србију, поклонио скупоцен краљевски тепих ручне израде, саткан од свиле и вуне, који је један од свега 80 из колекције „Велика џамија шеика Заједа". Од директорке Теслине лабараторије Џејн Алкот председник Србије је добио комад камена из темеља Теслине лабараторије у Њујорку.
До пет одсто од просечне плате Функционери Агенције за борбу против корупције морају да пријаве све поклоне, а као личну својину могу да задрже само дарове који не прелазе вредност пет одсто од просечне српске плате. Извор: Дневно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА