Најновије

ПОЉСКА: Не паничите због руског гаса!

ВАРШАВА - Шеф пољске дипломатије Радослав Шикорски апеловао је да се не диже паника због смањења испорука руског гаса Пољској и не шире нагађања без основа, а вицепремијер Јануш Пјехоћински уз сличан апел упозорио је да за Пољаке нема зиме зато што земља има рекордне резерве гаса.
(фото Газпром)

(фото Газпром)

- За сада не бих дизао панику. До мене нису допрли сигнали да је то мотивисано политички, па чак ни економски. Чуо сам да је реч о неким техничким ограничењима. Сувише је рано да заузмемо о томе ставове", казао је Шикорски телевизији ТВН24. Пољска гасна компанија ПГНиГ саопштила је да су испоруке гаса из Русије смањене у понедељак за 20 одсто, а у уторак за 24 одсто и затражила објашњење од Гаспрома. Данас такође заседа кризни штаб ПГНиГ. Испоруке су смањене и то за 10 одсто и Словачкој, а Пољска је обуставила обрнути ток гаса на Украјину. Аналитичари су проценили да то Русија упозорава Пољску, Словачку и Мађарску које помажу Украјини тако што је снабдевају гасом да Гаспром због тога може и њима да обустави испоруке. - Све ће се разјаснити брзо. У контакту смо са руском страном. Видећемо да ли је то некакав технички или политички проблем и да ли би требало да се ми замислимо - казао је Пјехоћињски пољској телевизији ТВП. Вицепремијер и министар привреде подсетио је да су ове године испоруке гаса из Русије биле благовремене и одговорне и да је чак испоручено више од уговореног, тако да нема места за панику, будући да Пољска има максималне резерве гаса, а техничке могућности да га увози и са Запада. У суседној Чешкој која је такође напунила до максимума складишта гаса како би преживела зиму без проблема какве је имала 2009. године због руско-украјинског трговинског рата експерти рачунају са два сценарија.
Прочитајте још:

(ВИДЕО и ФОТО) Рус оштро ушао у кривину па преврнуо тенк Т-72

(ВИДЕО) ПРЕДСКАЗАЊЕ: Новчанице од пет до 100 долара пророковале 11. септембар!

- Један је основни, а други црни. Основни значи обустављање испорука преко Украјине. Са тим би изашли без проблема на крај - казао је специјални чешки амбасадор за енергетску безбедност Вацлав Бартушка за онлајн издање недељника Тиден. Црни сценарио је потпуно обустављање испорука руског гаса Европи, чак и преко новог гасовода на дну Балтичког мора, Северним током, а за то Чешка и по оцени Бартушке и речима министра индустрије и трговине Јана Младека није спремна. - Црни сценарио није потпуно нереалан. Да је неко у марту казао да би највеће руске банке биле под санкцијама Европске уније, нико не би веровао. Тешко је проценити шта ће бити за три месеца. Извоз гаса више није број један у приходима, већ извоз нафте. А међу руским елитама стално се појављују идеје да би требало пустити Европу да се смрзне - казао је Бартушка. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА